Antena 3 CNN Economic Un pensionar arată cum recalcularea îi scade pensia cu 5.865 de lei, după ce a lucrat ca miner zeci de ani: Sunt mulţi la care a scăzut

Un pensionar arată cum recalcularea îi scade pensia cu 5.865 de lei, după ce a lucrat ca miner zeci de ani: Sunt mulţi la care a scăzut

batran fara bani portofel
Bărbat în vârstă fără bani în portofel. Sursă foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    06 Sep 2024   •   19:14

Un pensionar din judeţul Alba, care a lucrat ca 40 de ani în sectorul minier, dintre care 22 de ani în subteran, a prezentat o decizie de pensionare din care reiese că pensia lui a scăzut, în urma recalculării, cu peste 5800 de lei. 

Bărbatul a povestit că astfel de scăderi înregistrează toţi foştii mineri care au ieşit la pensie, în cele mai multe situaţii scăderile în urma recalculării fiind de peste 1.000 de lei, potrivit Ziarul Unirea.

„Am lucrat la Cupru Min Abrud Roşia Poieni, timp de aproape 40 de ani, numai în minerit, dintre care 22 de subteran. Restul la uzina de preparare, tot în minerit. Mi-a venit pensia cu o scădere de 5800 şi ceva”, a declarat fostul inginer minier pentru Ziarul Unirea.

Bărbatul, în vârstă de 66 de ani, spune că toţi foştii săi colegi au primit decizii de recalculare prin care pensiile le scad. El subliniază că, deşi li s-a spus că vor primi pensiile aflate în plată, nu pe cele recalculate, scăderile în urma recalculării îi duc în situaţia de a nu mai beneficia de indexări pentru mulţi ani înainte.

„Toţi colegii mei cu care am lucrat la Cupru Min au pensia diminuată cu cel puţin 1.000 de lei. Sunt multe nemulţumiri. Ar trebui să scoată parlamentarii, să modifice legea, dacă nu pot să scoată alta. Să rămână cei din grupele speciale cu ce a fost până acuma, să intre la indexări şi ei... (...) Dar dacă după alegeri, după ianuarie, să zic: ia tu pensia aia pentru care ţi-a trimis decizia!”, a adăugat bărbatul.

El susţine că „sunt mai mulţi la care a scăzut pensia cu 4000, 3000... Sunt mulţi, celor mai mulţi le-a scăzut de la o mie de lei în sus”

”La cât de mult mi-a scăzut pensia, eu nu cred că voi ajunge ziua să prind vreo majorare de 2% sau 5 %, în funcţie de cât e rata inflaţiei”, a adăugat bărbatul.

Fostul miner spune că din cauza prafului şi a siliciului, atât el cât şi colegii lui suferă

„Subteranul e subteran, trebuie să intri pe tuneluri. Vă daţi seama cât praf e acolo, intri pe tunel, nu te vezi la câţiva metri”, a subliniat el.

×
Citește mai multe din Economic
» Vezi toate știrile din Economic
Cele mai noi știri
Parteneri
x close