Antena 3 CNN Actualitate Un nou focar de pestă, descoperit la o fermă de oi din Timiș. Fermierii spun că ies în stradă, dacă ANSVSA va ucide animalele

Un nou focar de pestă, descoperit la o fermă de oi din Timiș. Fermierii spun că ies în stradă, dacă ANSVSA va ucide animalele

Roxana Mihăiescu
4 minute de citit Publicat la 22:08 27 Aug 2024 Modificat la 22:40 27 Aug 2024
miel
Un nou focar de pestă a micilor rumegătoare a fost descoperit la o fermă din Timiș / foto cu caracter ilustrativ /Sursa foto: profimediaimages.ro

A fost scandal între crescătorii de oi și inspectorii ANSVSA la o fermă din Timiș, după ce 600 de animale ar urma să fie sacrificate, pe motiv că acolo ar fi fost un nou focar de pestă a micilor rumegătoare. Asociația Ovinelor din România s-a opus acestei decizii, iar acum, fermierii amenință că vor ieși în stradă, dacă Guvernul nu va lua măsuri.

Autoritățile au descoperit un nou posibil focar de pesta micilor rumegătoare la o fermă din Timiș. Au fost prelevate probe, iar acum, peste 600 de oi ar trebui să fie sacrificate și îngropate.

Pe motiv că doar un buletin a ieșit pozitiv, din cele patru, reprezentații Asociației Ovinelor din România s-au opus deciziei de a omorî animalele.

„În urma buletinului în care a ieșit pozitiv, eu, ca reprezentant a Asociației Ovinelor din România, am venit să iau niște probe, ca să fim și noi împăcați. Adică să vedem dacă, într-adevăr, există sau nu există boală, pentru că avem o îndoială, asta pentru că noi în România nu am avut până acum așa ceva și nu știm de unde a apărut.

Este destul de grav pentru întreaga țară, în primul rând, din punct de vedere economic, și, în al doilea rând, pentru că noi avem niște tradiții, în oierit, care, ușor-ușor vor dispărea, dacă e adevărat ce se zice. Vom resimți acest impact.

Momentan s-a stopat orice export spre Iordania, Arabia Saudită, Libia și Iranul”, a declarat Gheorghe Dănulețiu, reprezentant Asociația Ovinelor din România.

„Interesul anchetei epidemiologice, care nu este finalizată, are scopul  de a stabili modul în care a apărut și modalitatea de transmitere a acestei boli. Au mai fost recoltate probele suplimentare”, a declarat Alin Flavius Nicoară, director DSV Timiș.

În Timiș au fost deja instituite zone de protecție în raza a trei kilometri de fermă și zone de supraveghere pe o distanță de 25 de kilometri.

Fermierii speră că nu vor trebui să sacrifice munca de-o viață.

În urmă cu mai puțin de o lună, tot la o fermă din Timiș, 13.000 de oi au fost ucise din cauza pestei micilor rumegătoare.

Fermierii susțin că vor ieși în stradă, dacă Guvernul nu va lua măsuri

Ștefan Muscă, un fermier din Timiș, susține că ancheta este una dubioasă, pentru că nu toate probele au ieșit pozitive și, mai mult decât atât, nu înțelege cum pesta a ajuns și în Timiș.

Potrivit acestuia, fermierii se simt neputincioși în fața acestei situații, dacă ANSVSA va sacrifica cele peste 600 de animale.

În cazul în care nu vor ajunge la un numitor comun cu premierul Marcel Ciolacu, fermierii amenință că vor ieși în stradă.

„Acum 30 de zile, când am avut întâlnire la ANSVSA, mi s-a atras atenția mie că sunt un pic agitat. Și le-am explicat: 'Domnule, eu sunt un pic agitat pentru că mi-e teamă că ajungem în situația pestei porcine, în care de 25 de ani de zile dumneavoastră nu sunteți capabili să o stăpânim.' 

Era un sector, singurul sector care mai funcționa în Țara Românească, ăsta era sectorul ovin. Anul trecut, am mai oprit un proiect însemnat în care se dorea interzicerea de animale vii în Țările Arabe, dorea să facem un culoar Australiei să meargă în Țările Arabe. Am oprit proiectul în Senat.

I-am surprins pe niște domni politicieni care doreau cu adevărat să distrugă și acest sector. N-am treabă cu Ministerul Agriculturii. 

Ministerul Agriculturii n-are nicio legătură cu ANSVSA-ul.

Eu întreb cum a plecat focarul de la Tulcea și a ajuns la Timiș, că doar nu putea să meargă cu avionul. De ce nu și-a făcut treaba ANSVSA?

Noi, de mai mulți ani, dorim ca ANSVSA-ul, Apele și Pădurile să treacă în subordinea Ministerului Agriculturii, să putem să avem un control. Cum a ajuns acum la acești fermieri în Timiș focarul? 

Am stat de vorbă cu colegii mei care au fost și ei prezenți acolo, s-au prelevat probe, le trimitem în străinătate.

Nu mai avem încredere în instituțiile din România, pentru că acum 30 de zile, când am avut întâlnire și la ANSVSA și la Ministerul Agriculturii, mi s-a promis și mi s-a spus să stau liniștit, că ei vor stopa focarul și că nu vom ajunge ca în situația pestei porcine, pentru că de asta mi-e teamă. 

Este un sector în care noi aveam 9.500.000 de capete pe care le exportam în Țările Arabe. 

La această dată, patru țări mi-au oprit importul. Dacă mai opresc încă patru-cinci țări, rămân cu 5,5 milioane de miei pe stoc.

România nu mănâncă carne de miel decât la Paște.

Nu vom tolera această problemă, noi vom ieși în stradă zilele acestea.

Așteptăm până vineri să ne primească domnul Ciolacu, dacă nu ne primește singura șansă a noastră este de a ieși în stradă pentru a ne apăra drepturile la muncă, noi nu am cerut altceva”, a declarat Ștefan Muscă, un fermier din Timiș, în direct la Antena 3 CNN.

×
x close