Cercetătorii au pus creșterea numărului de turbulențe pe seama modificărilor vitezei vântului la altitudini mari din cauza aerului mai cald din emisiile de carbon.
"După un deceniu de cercetări care arată că schimbările climatice vor crește turbulența aerului limpede în viitor, acum avem dovezi care sugerează că creșterea a început deja", a declarat profesorul Paul Williams, om de știință în atmosferă de la Universitatea Reading.
Rutele de zbor din SUA și Atlanticul de Nord au înregistrat cele mai mari creșteri. Europa, Orientul Mijlociu și Atlanticul de Sud au înregistrat, de asemenea, creșteri semnificative ale turbulențelor.
Zborurile turbulente nu sunt doar inconfortabile, ci pot provoca și răni pentru cei aflați în zbor. Turbulențele severe sunt foarte rare, dar turbulențele în aer limpede pot apărea din senin, atunci când pasagerii nu poartă centura.
Citește și: Fenomenul meteo El Nino a început şi va provoca temperaturi extreme în toată lumea
”Nimeni nu ar trebui să se oprească din zbor pentru că îi este frică de turbulențe, dar este logic să-ți ții centura de siguranță legată tot timpul, cu excepția cazului în care te miști", a spus profesorul Williams, citat de BBC.