Antena 3 CNN Actualitate Social Tot mai mulți tineri din România amână momentul căsătoriei. Care sunt motivele: „E o problemă din ce în ce mai mare”

Tot mai mulți tineri din România amână momentul căsătoriei. Care sunt motivele: „E o problemă din ce în ce mai mare”

R.M.
1 minut de citit Publicat la 10:31 21 Feb 2025 Modificat la 10:31 21 Feb 2025
casatorie (1)
Unii se tem că un angajament pe termen lung le-ar putea restrânge libertatea și șansele de a evolua / sursă foto: Getty Images

Tinerii români amână tot mai mult momentul întemeierii unei familii. Cei mai mulţi spun că vor să fie stabili financiar înainte de a face pasul cel mare. Aşa se explică de ce, în ultimii ani, cuplurile aleg să se căsătorească după împlinirea vârstei de 30 de ani. Viața în cuplu vine cu responsabilități și cheltuieli suplimentare, spun ei, iar un angajament pe termen lung le-ar restricționa oportunitățile de carieră.

Pentru Alex, căsătoria nu este o prioritate acum. În acest moment, își dorește să se concentreze pe carieră și să își asigure stabilitatea financiară, astfel încât, atunci când va fi pregătit, să își poată întemeia o familie fără a avea grija zilei de mâine.

„Eu am alte priorități acum având 28 de ani, dar întotdeauna m-am văzut căsătorit, după 34 de ani încolo.

Mă focusez pe carieră până în 35 și după tot restul vieții să am căsătoria la care visez acum”, a declarat Alex Nițu.

Viața în cuplu aduce atât responsabilități, cât și costuri mai mari. Unii se tem că un angajament pe termen lung le-ar putea restrânge libertatea și șansele de a evolua.

„E o problemă din ce în ce mai mare cauzată de creșterea prețurilor de salariile mici, de condițiile de trai din România.

Pentru un trai decent ai nevoie ai nevoie undeva la 9.000 de lei net, iar câți dintre tineri câștigă acești bani e o misiune imposibilă”, a declarat Adrian Negrescu, analist financiar.

„Impunerea responsabilităților ce vin dupa căsătorie deranjează, sperie și trimite subiectul în stare de anxietate”, a declarat Radu Leca, psiholog.

Astfel, căsătoria este amânată până când tinerii se simt pregătiți, ceea ce face ca mulți să se căsătorească după 30 de ani, iar acest lucru duce la o scădere semnificativă a natalităţii.

 

×
x close