Circa 56,4% dintre tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani locuiau cu părinții în anul 2019 conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică.
Mulți dintre ei spun că amână decizia de a pleca de acasă din cauza banilor.
„Locuiesc cu părinții pentru că mi-au implementat niște concepții destul de proaste, din punctul meu de vedere, cum că până la o anumită vârstă ar trebui să fac anumiți bani ca să pot să îmi cumpăr tot ce vreau eu", spune un tânăr.
"Sunt încă student și stau cu părinții", mai spune un alt tânăr.
"Este greu să accesezi un credit, dobânzile sunt mari”
„Este foarte greu să reușești încă de la terminarea facultății să accesezi un credit pentru că dobânzile sunt încă foarte mari România. Ei preferă să stea cu părinții până reușesc să strângă o sumă de bani, a spus Vladimir Ionașcu, sociolog.
Tinerii se desprind mai greu din sânul familiei și pentru că se maturizează cu întârziere, explică psihologii.
„Una dintre marile decizii cu efecte sociale pe termen lung este eliminarea stagiului militar obligatoriu care cu avantajele și dezavantajele sale forța maturizarea bărbaților, motiv pentru care asistăm la un fenomen femeile se maturizează mult mai repede decât bărbații, sune Ion Duvac, psiholog.
"Fuga de asumare a răspunderii"
„Putem vorbi și de o fugă de asumare a răspunderii. Este mult mai ușor să locuiești cu părinții, să ai anumite lucruri asigurate. Vor să își facă o carieră mai întâi și apoi întemeierea unei familii și, de obicei, cumpărarea unei case vine ca urmare a întemeierii unei familii", a mai spus Vladimir Ionașcu, sociolog
Cel mai rapid părăsesc casa părintească tineri din țările nordice precum Suedia, Finlanda sau Danemarca.