Antena 3 CNN Actualitate Social Țigările și alcoolul vor putea fi cumpărate doar cu buletinul. Vânzătorii care nu respectă legea riscă amenzi de până la 30.000 de lei

Țigările și alcoolul vor putea fi cumpărate doar cu buletinul. Vânzătorii care nu respectă legea riscă amenzi de până la 30.000 de lei

Țigările și alcoolul vor putea fi cumpărate doar cu buletinul. Vânzătorii care nu respectă legea riscă amenzi de până la 30.000 de lei
Vânzătorii vor fi obligați să verifice dacă cei care cumpără șigări sau alcool au cel puțin 18 ani | Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    26 Iun 2024   •   15:28

Țigările și alcoolul vor putea fi cumpărate doar cu buletinul, iar vânzătorii vor fi obligați să verifice dacă cei care cumpără au cel puțin 18 ani. Deputații au adoptat în mod decizional proiectul de lege, iar acum legea urmează să fie promulgată. 

Astfel, proiectul de lege propune completarea articolului 3 din Legea nr. 349/2002, precum și modificarea și completarea Legii nr. 61/1991, pentru a institui obligația de consultare a documentelor de identitate la cumpărarea produselor din tutun și alcool, în scopul reducerii consumului acestora de către persoanele sub 18 ani.

În cazul nerespectării acestei obligații, personalul localurilor publice și vânzătorii din unitățile comerciale riscă amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 lei.

Pe 16 octombrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de primă cameră sesizată, votul Camerei Deputaților fiind decizional. Prin urmare, legea va fi trimisă spre promulgare.

Măsuri stricte pentru protejarea tinerilor: reclamele la țigări electronice interzise prin lege

Marți, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat un proiect de lege care interzice orice tip de publicitate audiovizuală pentru țigări electronice, inclusiv pentru cele de tip Vape sau dispozitive cu tutun încălzit.

Cu un vot de 269 de voturi "pentru", două "împotrivă" și trei abțineri, deputații au decis că "se interzice publicitatea explicită pentru produsele din tutun, țigaretele electronice, inclusiv de tip Vape, produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului și a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum și pentru pliculețele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri).

Restricții stricte în proximitatea școlilor și spitalelor Un amendament esențial al proiectului de lege prevede că publicitatea acestor produse este interzisă în incinta unităților de învățământ și a unităților de asistență medicală, precum și la o distanță mai mică de 200 de metri de intrarea acestora, măsurată pe drum public.

Aceasta măsură este destinată să reducă vizibilitatea și accesibilitatea acestor produse pentru tineri. De asemenea, legea extinde interdicția de publicitate audiovizuală (radio și TV) la toate produsele care conțin tutun sau nicotină. Protecția minorilor în publicații și săli de spectacole

Publicitatea pentru băuturile alcoolice, produsele din tutun, țigaretele electronice și dispozitivele pentru încălzirea tutunului este de asemenea interzisă în publicațiile destinate în principal minorilor, precum și în sălile de spectacole înainte, în timpul și după spectacolele destinate minorilor.

De asemenea, reclamele nu pot să sugereze că aceste produse au proprietăți terapeutice sau că pot rezolva probleme personale. Următorii pași legislativi Proiectul de lege pentru modificarea articolului 29 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și pentru modificarea Legii nr. 148/2000 privind publicitatea a fost transmis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

×
Subiecte în articol: tigari alcool
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Impozitul de 70% pe veniturile care nu au fost identificate a intrat în vigoare
x close