Antena 3 CNN Actualitate Social Terenurile agricole din România, în pericol de a fi abandonate. Seceta face ravagii, fermierii sunt disperați

Terenurile agricole din România, în pericol de a fi abandonate. Seceta face ravagii, fermierii sunt disperați

cultura floarea soarelui compromisa seceta
Cultură de floarea soarelui afectată de secetă. Sursa foto: Getty Images
12 Aug 2024   •   20:17

Terenurile agricole ale României sunt în pericol de a fi abandonate de fermierii ajunşi la capătul puterilor. Pământul e uscat, iar seceta a scăzut dramatic producţia de porumb şi floarea soarelui.

Problema a ajuns la Comisia Europeană. Mai mulţi europarlamentari cer ca agricultorii români să primească bani din fondul de rezervă agricol al UE. Până atunci, oamenii aşteaptă ajutorul promis de Guvern, adică  aproximativ 200 de euro de hectar. Cu toate acestea, banii vor veni abia la toamnă.

Fermierii au ajuns în pragul disperării

De trei ani, Vasile Puiu, un fermier din judeţul Vaslui, a fost afectat de secetă. În ultima perioadă, nu a plouat deloc și culturile s-au uscat. Acum, în loc să socotească profitul, calculează pagubele.

„Este cel mai mare dezastru în ceea ce privește culturile de sămânțate.

Anul trecut, am recoltat undeva la 1.000kg de floare-soarelui și 500-600kg de porumb, anul acesta nu știu dacă vom recolta 200kg de porumb. 

La floarea-soarelui avem o producție de 400-500 kg la hectar, ceea ce acoperă doar motorina pe care o punem la utilajul pentru eliberarea terenului”, a declarat Vasile Puiu, pentru Antena 3 CNN.

Cum băncile îi bat la uşă, iar datoriile cresc, dacă nu primeşte ajutor de la stat, fermierul se gândeşte să abandoneze munca sa de o viaţă.

„Cultura s-a uscat de jos în sus și nu de sus în jos cum este normal.

Pus lacăt la fermă, dat drumul la câini, să vină să o ia cine vrea, că nu se mai poate”, a mai declarat fermierul.

Aproximativ două milioane de hectare de culturi agricole din România au fost afectate de secetă. În timp ce doar 1,6 milioane de hectare de culturi sunt irigate. Probleme grave sunt şi în Muntenia.

„Tot ce a depins de noi ca fermieri, noi am făcut, și noi, cei afectați de grindină, nu vom primi bani.

Acești fermieri din zonă, din vreo 600 de localități, vor fi nevoiți să închidă și să predea utilajele la firmele de leasing, au credite la bănci”, a declarat Valentin Popa, fermier.

 

×
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close