Este posibil ca pensionarii să fie supuși unei surprize neplăcute în luna septembrie, deoarece se așteaptă ca indemnizația lunară de la stat să crească, dar veniturile efective ar putea să fie mai mici. Această situație se datorează faptului că unele sporuri cu caracter permanent nu au fost luate în calcul în formula de recalculare din noua Lege a pensiilor.
Pensionarii care nu mai pot furniza dovezi ale acestor sporuri, cum ar fi cele pentru performanță în muncă sau ore suplimentare, nu vor fi incluși în recalculare și, implicit, nu vor primi o pensie mai mare. Obținerea acestor dovezi poate fi dificilă, deoarece unele companii sau fabrici în care au lucrat pensionarii nu mai există sau nu mai au înregistrări ale acestor sporuri.
Este important pentru cei care încă au acces la aceste date să le depună la Casa de Pensii. Este esențial să se depună toate documentele relevante pentru a se asigura că recalcularea pensiilor este realizată corect.
Fostul Ministru al Muncii, Marius Budăi, a subliniat la Antena 3 CNN, că este în curs un proces de recalculare care va include toate documentele disponibile, iar cei afectați nu vor fi nevoiți să se deplaseze la Casele de Pensii pentru a furniza aceste documente în mod repetat.
Adeverința prin care se dovedesc sporurile
În situația în care v-ati desfășurat activitatea şi în acord global iar Casa de Pensii de care aparțineți nu a luat in considerare adeverința privind acordul global, trebuie să știți ca puteți chema în judecată instituția în vederea obținerii drepturilor ce vi se cuvin, mai exact în vederea recalculării dreptului la pensie ca urmare a valorificării adeverinței privind desfășurarea muncii şi în acord global.
Adeverința prin care se dovedesc aceste sporuri va cuprinde obligatoriu cel puțin următoarele elemente:
a) denumirea angajatorului;
b) datele de identificare a persoanei;
c) perioada în care s-a desfășurat activitatea, cu indicarea datei de incepere și de incetare a acesteia;
d) functia, meseria sau specialitatea exercitata;
e) denumirea sporurilor, procentul sau suma acordată;
f) perioada în care a primit sporul și temeiul în baza caruia s-a acordat și nu faptul că au fost achitate contribuțiile la CAS.