Antena 3 CNN Actualitate Social Sondaj: Circa 20% dintre șoferi recunosc că s-au urcat la volan după ce au consumat alcool

Sondaj: Circa 20% dintre șoferi recunosc că s-au urcat la volan după ce au consumat alcool

alcool la volan
Doi din zece şoferi recunosc că s-au urcat la volan după ce au consumat alcool / Foto: Getty Images
de Ana Ciuvică    |    26 Aug 2024   •   21:39

Un nou studiu arată că doi din zece şoferi recunosc că au condus cel puţin o dată sub influenţa alcoolului. Aceasta este statistica care face zeci de victime anual pe şoşelele din România. Mai grav este faptul că 84% dintre ei sunt convinşi că alcoolul nu reprezintă un risc pentru siguranţa rutieră. 

Un nou studiu scoate la iveală date îngrijorătoare. Peste 17% dintre persoanele chestionate au recunoscut că s-au urcat cel puţin o dată la volan, după ce au consumat băuturi alcoolice.

De asemenea, 60% au declarat că printre cunoscuţii lor există persoane care s-au urcat băute la volan, potrivit datelor furnizate de Asociaţia patronală producători și importatori de băuturi spirtoase.

Şi mai grav este că mare parte din respondenţi sunt convinşi că alcoolul nu reprezintă un pericol pentru siguranţa rutieră.

Cei care s-au urcat la volan după ce au consumat alcool au şi o explicaţie: Mai mult de jumătate spun că, deşi consumaseră alcool, nu erau beţi, motiv pentru care nu reprezentau un pericol. 

Alții însă au explicat că aveau de parcurs un drum scurt, pe care îl cunoşteau, iar alcoolul nu reprezenta o problemă. 5% au povestit că presiunea anturajului a stat la baza acestei decizii. 

Mai mult decât atât, doar 15% dintre persoanele intervievate spun că şoferii băuţi reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pe şosele, însă datele poliţiei arată altceva. 

În doar 3 luni, au fost înregistrate 74 de accidente grave provocate de şoferi băuţi. În urma acestora, 64 de persoane au fost grav rănite şi 24 au murit.

Motivele pentru care șoferii se urcă la volan după ce au consumat alcool 

  • 60% nu erau beţi
  • 33% aveau de parcurs un drum scurt
  • 5% presiunea anturajului

SURSA:  Asociaţie patronală producători și importatori de băuturi spirtoase

Numărul accidentelor produse de șoferii aflați sub influența alcoolului

  • 74 de accidente rutiere grave
  • 64 persoane rănite grav
  • 24 persoane decedate

SURSA: IGPR

×
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close