Antena 3 CNN Actualitate Social Societatea civilă cere de urgență centre mobile pentru înregistrarea refugiaților din Ucraina: "E oribil ce se întâmplă cu solicitanții de azil"

Societatea civilă cere de urgență centre mobile pentru înregistrarea refugiaților din Ucraina: "E oribil ce se întâmplă cu solicitanții de azil"

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 20:20 27 Feb 2022 Modificat la 20:21 27 Feb 2022
refugiati-ucraina-granita
Sursa foto: Hepta/ DPA Images / Michael Kappeler

Societatea civilă, reprezentată de organizațiile Declic, Funky Citizens, Geeks for Democracy, Asociația SNK și Refugees Welcome to Romania cer Guvernului, spune că centrul de refugiați de la Rădăuți are un singur calculator, nu există traducători, iar funcționarii de acolo au probleme în a procesa solicitările de azil și, în consecință, sute de ucraineni, majoritatea femei și copii, sunt ținuți cu orele pentru formalități.

Semnatarii comunicatului fac apel la Guvern să înființeze de urgență centre mobile de înregistrare pentru refugiații din Ucraina și să simplifice procedurile.

În comunicat se susține că „la Vama Siret și la Centrul de Refugiați de la Rădăuți oamenii care fug de războiul din Ucraina sunt ținuți cu orele la cozi. Formalitățile durează chiar și peste 8 ore”.

"Funcționarii de aici par depășiți. Au un singur calculator pe care procesează cererile de azi și n-au traducători din ucraineană"

,,E oribil ce se întâmplă în aceste zile cu solicitanții de azil. Statul român pur și simplu își bate joc de acești oameni scăpați cu greu de război. O. S., una dintre femeile căreia îi oferim asistență, a reușit să treacă ieri, sâmbătă, granița în România, la ora 5 după-amiaza, iar astăzi, la nici la ora 14, nu are hârtiile necesare pentru a o putea duce către o cazare. Așteaptă cu alte zeci de oameni, în centrul de la Rădăuți, să o bage cineva în seamă.

Funcționarii de aici par depășiți. Au un singur calculator pe care procesează cererile de azi și n-au traducători din ucraineană. Așa ca e un dialog al muților. Orele trec și statul român rămâne in aceeași incompetență” a declarat Roxana Pencea-Brădățan, coordonator campanii Declic, aflată zilele acestea în Vama Siret și la Centrul de Refugiați de la Rădăuți.

Organizațiile semnatare fac apel la ministrul de interne, Lucian Bode, să suplimenteze urgent capacitatea de procesare a cererilor de azil. Acestea susțin că e nevoie de birouri mobile de procesare în vămi, deoarece fluxul de refugiați crește continuu.

,,E momentul ca Guvernul României să iasă din această logică a lui . Este un moment în care se poate realiza un parteneriat real cu societatea care vrea să ajute. E nevoie doar să ni se spună transparent de ce e nevoie și să recunoaștem când nu avem ceva’’, a declarat Elena Calistru, președinte Funky Citizens.

Din cauza birocrației complicate, multe familii sunt pur și simplu despărțite la graniță, se mai spune în comunicat.

,,Sunt situații de criză. Cei care reușesc să intre în România sunt, majoritatea, femei, copii și bătrâni. Sunt nenumărate cazuri în care autoritățile pur și simplu le-au despărțit la graniță doar pentru că unii au buletin, iar alții pașaport. Spre exemplu, o bunică a fost dusă de autorități din Vama Siret la Centrul de Refugiați de la Rădăuți pentru că a intrat în țară cu buletinul, în timp ce fiica ei și nepoata au intrat în țară cu pașaportul și lăsate să se descurce singure.

Ca să se reunească, mama și copilul trebuie să găsească singure o soluție să ajungă la centrul de la Rădăuți, unde bunica trece prin formalitățile de înregistrare pentru azilanți. Nu au resurse, nu știu altă limbă decât ucraineană. Sunt pur și simplu aberații birocratice de care nu are nimeni nevoie”, a declarat Anastasia Staicu de la Asociația SNK.

×
x close