Sindicatele amenință Guvernul cu proteste uriașe la început de an. Cartel Alfa, una din marile confederații cere Guvernului Dăncilă consultări de urgență pentru a elimina apariția unor conflicte sociale majore.
Sindicaliștii acuză Executivulcă poartă întreaga responsabilitate a posibilelor proteste după intrarea în vigoare a ordonanței care stabilește noile măsuri fiscal-bugetare, stabilite fără un minim dialog social.
„Guvernul, prin lipsa totală de dialog social, prin dispreţul faţă de lege şi faţă de cetăţeni este direct responsabil de viitoarele conflicte sociale. O parte dintre federaţiile membre ale Confederaţiei Naţionale Sindicale 'Cartel ALFA' au demarat deja procesul de consultare internă în vederea organizării unor forme de protest la începutul anului 2019 şi procesul se va amplifica având în vedere nemulţumirile profunde ale membrilor noştri din aproape toate domeniile de activitate", avertizează reprezentanţii sindicatului.
Potrivit CNS "Cartel Alfa", prin adoptarea Ordonanţă de Urgenţă nr. 144/2018, încă odată Guvernul nu se gândeşte la cetăţeni, ci numai la aleşi. Sindicaliştii condamnă faptul că Ordonanţă de Urgenţă nr. 144/2018, adoptată în timpul sărbătorilor şi fără nicio consultare prealabilă cu partenerii sociali, cuprinde măsuri de îngheţare a drepturilor celorlalte categorii de personal bugetar. CNS "Cartel Alfa" susţine că aleşii şi persoanele din conducerea autorităţilor publice reprezintă singura categorie de bugetari cărora salariul le creşte automat, cu fiecare creştere a salariului minim, ceea ce constituie o discriminare faţă de ceilalţi salariaţi bugetari.
"Adoptarea unor acte normative privind soarta salariaţilor cu ignorarea regulilor dialogului social este deja un obicei al guvernului care creează numai efecte negative. Din nou, decidenţii care se pare că au muncit numai în birou, creează o anomalie discriminatorie: condiţiile de muncă nu sunt legate de situaţia bugetară ci de mediul şi situaţia concretă de la locul de muncă. Dacă există constrângeri bugetare, atunci prima măsură trebuie să fie eliminarea privilegiilor, a pensiilor speciale abuzive, plafonarea indemnizaţiilor speciale şi nu tăierea din veniturile salariaţilor care lucrează în ture ca să acopere deficitul masiv de personal sau în condiţii de muncă stresante, periculoase şi riscante", se arată în documentul organizaţiei sindicale.
O altă discrepanţă extrem de gravă pe piaţa muncii din România este determinată de blocarea negocierilor colective prin efectele legii 62 a dialogului social, nemodificată din 2011 în ciuda angajamentelor repetate şi solicitărilor Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi ale Comisiei Europene, susţine CNS "Cartel Alfa". De asemenea, îngheţarea punctului de pensie până în septembrie 2019 şi adoptarea unei legi a pensiilor care va genera discriminări între salariaţii care au contribuit diferit dar vor avea pensii identice, distrugerea pilonului II de pensii sunt alte motive de nemulţumire în rândul salariaţilor şi pensionarilor, adaugă sindicaliştii.