Antena 3 CNN Actualitate Social Curtea de Apel Craiova a decis ca sindicatul lui Nicu Bunoaica să plătească greva minerilor din 2018

Curtea de Apel Craiova a decis ca sindicatul lui Nicu Bunoaica să plătească greva minerilor din 2018

Curtea de Apel Craiova a decis, miercuri, ca sindicatul lui Nicu Bunoaica, de la Cariera Lupoaica să plătească pentru greva de la sfârşitul lui 2018, care a fost declarată ilegală în instanţă.

Curtea de Apel Craiova a decis ca sindicatul lui Nicu Bunoaica să plătească greva minerilor din 2018
de Georgiana Adam    |    26 Mai 2021   •   22:28

Decizia vine după ce Tribunalul Gorj a respins acțiunea CE Oltenia, iar compania a avut câștig de cauză după apel.

În acest context, sentința este definitivă, iar sindicatul va trebui să achite peste 30 de mii de lei. Procesul a fost deschis pe Rolul Tribunalului Gorj în vara lui 2019. În motivarea CE Oltenia a arătata că, în data de 29.11.2018, activitatea în cadrul Carierei Lupoaia a fost întreruptă "132 de salariați manifestându-se prin vociferări, agitaţie, exprimare zgomotoasă a nemulțumirilor, perturbând întreaga activitate a carierei".

Potrivit datelor din dosar, compania a susținut că a avut de suferit de pe urma grevei prejudiciul fiind estimat la aproape 100 de mii de lei, iar greva a fost declarată ilegală în instanţă.

Nicu Bunoaica a susţinut că prejudiciul este unul "nereal şi fictiv" pentru că au fost doar două ore de protest, la care nu au participat toţi salariații din cele trei schimburi. Mai mult, el a precizat că protestul s-a manifestat în momentul în care angajaţii au aflat că vor fi nevoiți să lucreze de Crăciun şi de Revelion, fără a primi vreo bonificație.

La dosarul cauzei a fost însă depusă şi situaţia cu salariați pontați în acea zi care nu şi-au putut desfășura activitatea fiind indicate şi secțiile în care aceştia lucrau şi utilajele pe care le deserveau, informează presa locală.

Astfel, Curtea de Apel Craiova a decis, miercuri, ca sindicatul lui Nicu Bunoaica, de la Cariera Lupoaica să plătească 30 de mii de lei pentru greva de la sfârşitul lui 2018, care a fost declarată ilegală în instanţă.

Mineri în greva foamei în fața Guvernului: "Pur și simplu ne aruncă în stradă!”

Șapte mineri din cadrul Compleului Energetic Oltenia au protestat acum o lună şi în București. Minerii s-au declarat nemulțumiți de lipsa de reacție din partea guvernanților faţă de solicitarea de reducere a vârstei de pensionare de la 65 de ani la 55. 

"Am venit pentru că acest proiect al nostru se tergiversează pentru că doi parlamentari de Gorj nu doresc reducerea vârstei de pensionare. Vor ca noi să rămânem forță de muncă ieftină pentru firmele lor. Sunt oameni care au boli de inimă, au stenturi pe la inimă, la vârsta de 55 de ani. Parlamentarii spun că impactul financiar este foarte mare, dar este o directivă europeană care spune că unitățile miniere care se află într-un program de restructurare pot beneficia imediat de un ajutor de stat pentru reducerea vârstei de pensionare și alte facilități.

În Polonia minerii când sunt restructurați li se dă 26.000 de euro, li se acordă alte facilități să găsească alt loc de muncă. La noi pur și simplu ne aruncă în stradă. Vor veni mai mulți mineri aici în greva foamei dacă nu se vor lua măsuri”, declara atunci liderul sindical Nicu Bunoaică la Antena 3.

 

 

×
Subiecte în articol: greva mineri Nicu Bunoaica
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close