Fundația Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului întreabă guvernul dacă lipsa sa de reacţie este un semn de sau de complicitate, în ceea ce priveşte canalul dunărean Bâstroe şi distrugerea indirectă a ecosistemului Deltei.
Într-o scrisoare deshisă adresată lui Nicolae Ciucă, FACIAS susţine că în acest moment consecințele dezastruoase asupra biosferei Deltei Dunării (parte a patrimoniului UNESCO) sunt incalculabile, dar certe.
Redăm în continuare conţinutul scrisorii deschise:
Stimate domnule prim-ministru,
Fundația Pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), ca reprezentant activ al societății civile românești, nu poate rămâne impasibilă, în contextul în care reprezentanții statului român sunt lipsiți de orice reacție fermă ca urmare a situației create de intervențiile statului ucrainean în zona canalului dunărean Bâstroe.
Am vrea să înțelegem, domnule Prim Ministru, dacă această lipsă de reacție este cauzată de o neputință a instituției pe care o conduceți de a proteja rezervația Delta Dunării de interesele pur economice ale statului vecin, sau mai degrabă de o complicitate a Guvernului României cu cei care au început deja să distrugă indirect ecosistemul Deltei prin operațiunile de adâncire ale canalului, deja efectuate fără aprobarea României?
De asemenea am vrea să știți că, indiferent care dintre cele două variante expuse își va dovedi corespondența cu realitatea, acceptul tacit sau exprimat din partea statului român pentru transformarea canalelor Bâstroe și Chilia în rute de transport reprezintă un grav act anti-național.
Consecințele dezastruoase asupra biosferei Deltei Dunării (parte a patrimoniului UNESCO) sunt în acest moment incalculabile, dar certe. Cu siguranță realizați că adâncirea artificială a acestor canale până la dimensiunea necesară transportului fluvial de marfă ar atrage cantități incomensurabile de apă din zona Deltei și ar distruge ecosistemul creat de natură în milioane de ani.
În sensul anterior indicat, apreciem că ecosistemele naturale și biodiversitatea în zona Deltei Dunării reprezintă o prioritate nu numai națională, ci și mondială, iar soluțiile tehnice propuse în scopul transformării celor două brațe în canale navigabile contravin flagrant principiilor de mediu asumate. Pe cale de consecință, vă solicităm a lua, prin structurile de specialitate, o poziție oficială fermă de opoziție cu privire la măsurile solicitate și să exprimați dezacordul în acest sens, în numele statului român, câtă vreme o atare manifestare devine tot mai stringentă în contextul actual.
Din aceste motive, dorim să vă informăm că noi, cei de la FACIAS, considerăm că aprobarea din partea României a cererii Ucrainei și a Comisiei Europene pentru includerea celor două canale în rețeaua europeană de transport TEN-T reprezintă un act de înaltă trădare, așa cum este această faptă prevăzută de Art. 398 coroborat cu Art. 394 lit. b din Codul Penal al României. În acest context, FACIAS va sesiza aceste aspecte organelor competente, dar și organismelor de drept internațional, prin interpelări transmise și solicitări în scopul unei intervenții în vederea protejării nu numai a intereselor naționale, dar și a mediului.
Cu toate acestea, sperăm, domnule Prim Ministru, că nu vom ajunge în această situație și că activitatea dvs. ca înalt reprezentant al statului și membru al CSAT va fi mereu în sensul și spiritul interesului legitim al țării în care v-ați născut și nu în slujba scopurilor vremelnice și oportuniste ale unora și altora.