Concediul pentru creşterea copilului este de doi ani, în România. Pentru el poate opta mama, sau tatăl nou-născutului. Celălalt părinte are dreptul la 30 de zile libere plătite de stat.
Guvernul vrea să schimbe regulile pentru o împărţire mai echitabilă a responsabilităţilor între bărbaţi şi femei privind îngrijirea copilului. Astfel că ia o lună de la cel care stă acasă mai mult, pentru a-i da celuilalt părinte.
De exemplu, dacă mama alege să stea în concediul pentru creşterea copilului timp de doi ani, va avea, de fapt, doar un an şi zece luni, în vreme ce tatăl, care stătea până acum doar o lună în concediu, va beneficia de două luni cu copilul. Dacă nu va solicita dreptul la concediu care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de concediu în locul acestuia.
Modificări apar și pentru cei care venituri suplimentare în perioada în care se află în concediul de creștere a copilulului. Valoarea veniturilor nete pe care le pot obține fără a-și pierde dreptul la indemnizație creşte de la 6.500 lei la 10.500 de lei. Veniturile suplimentare pot fi obținute până la împlinirea vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu handicap.
Noile reglementări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, potrivit observatornews.ro.