Oana Botolan, consultant piața muncii, a explicat la Antena 3 în ce domenii s-ar putea aplica săptămâna de lucru de 4 zile și când s-ar putea aplica și în România.
”Este o concluzie despre care s-a mai discutat în ultimul timp și mă bucur că se tot vehiculează și tot apar date care să susțină această inițiativă, care deocamdată este doar la nivel de testare în România.
Acum, desigur, putem înțelege logica pentru care un angajat sau toți angajații ar putea să aibă o productivitate mai mare, o stare care să le permită concentrare și rezultate și eficiență mai mare în cele 4 zile de muncă, având această pauză de 3 zile.
Și este foarte clar și observăm în ultimii ani o din ce în ce mai mare flexibilizare și înțelegere a faptului că în momentul în care există o abordare flexibilă care să le permită angajaților găsirea unui echilibru și a unei vieți cât mai bune, atunci și rezultatele de business vor fi pe măsură.
Productivitatea este foarte ușor de măsurat în anumite domenii, pentru că rezultatele se văd imediat. E vorba de activități care pot fi foarte ușor măsurate ca având rezultate mai bune sau mai puțin bune, doar că acest lucru se poate întâmpla doar în anumite domenii, doar pentru anumite posturi.
În momentul în care vorbim de activități care presupun legătura cu clienții, legătura cu publicul, evident că e imposibil. Sunt puține șanse să putem să vorbim despre o extindere a acestei practici în mai multe domenii”, a explicat Oana Botolan.
De asemenea, aceasta susține că săptămâna de 4 zile ar putea începe să se aplice și în România, la job-urile și în companiile în care este posibil, într-un număr din ce în ce mai mare.
”În companiile în care acest lucru este posibil și pentru job-urile pentru care este posibil, cred că vom observa în perioada următoare un număr din ce în ce mai mare de companii care să implementeze acest mod de lucru”, a declarat Oana Botolan, consultant piața muncii.