Destinațiile preferate de români de la Marea Mediterană înregistrează deja o scădere de 10%. Grijile legate de criza climatică și creșterea temperaturilor sunt acum un factor în elaborarea planurilor de călătorie.
Pe parcursul săptămânii trecute, turiştii din Spania, Italia şi Grecia au fugit de plajă în căutare de umbră şi aer condiţionat, deoarece guvernele au emis avertismente de sănătate sfătuind oamenii să nu stea în soare.
Nici băile în mare nu mai reprezintă o modalitate de a te răcori, deoarece temperaturile mării ajung până la 30 de grade Celsius în părți din Baleare și coasta de est a Spaniei. Deși plajele de la Marea Mediterană continuă să atragă vizitatori, două veri consecutive cu temperaturi peste 40C se pot dovedi prea mult chiar și pentru cei care iubesc razele soarelui.
Citește și: Ţara în care furtuna a lovit cu bucăţi de gheaţă cât mingea de tenis
Confruntați cu costurile în creștere, mulți călători își rezervă vacanțele cu mult timp înainte în căutarea de zboruri și cazare mai ieftine, cu mult înainte de a ști cum va fi vremea. Valurile de căldură nu sunt, în general, acoperite de polițele de asigurare de vacanță.
De aceea, tot mai mulți români aleg să-și facă planuri de vacanță doar în lunile mai, iunie și septembrie, atunci când se pot bucura de soare, fără a se confrunta cu canicula din mijlocul verii.
În toată Europa, hotelurile și restaurantele au crescut prețurile în efortul de a recupera o parte din pierderile suferite în timpul pandemiei. Acest lucru, în combinație cu temperaturile caniculare, îi fac pe români să se gândească de două ori înainte de a achiziționa o vacanță în destinațiile lor preferate, potrivit theguardian.com.