Sicriul cu trupul neînsuflețit al Reginei Ana a fost depus de miercuri seara la Palatul Regal din Capitală. Zeci de oameni au venit să aprindă lumânări şi au depus flori pe trotuarul din faţa Palatului Regal.
Joi, vineri și sâmbătă românii îşi vor putea lua rămas bun de la regină înainte de slujba de înhumare care va avea loc la Curtea de Argeş.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al altetei regale a fost depus în Sala Tronului. Înalţi prelaţi catolici au oficiat o rugăciune catolică, prezidată de arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu, în prezența reprezentantului Patriarhiei Române.
Joi și vineri, între orele 8.00 și 22.00, toți cei care vor dori să depună flori și să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal.
Ţinuta trebuie să fie una corespunzătoare, în culori închise. Sunt interzise fotografierea şi filmarea, iar florile nu vor fi depuse la catafalc, ci în grădina din faţa Palatului Regal sau pe trotuar.
Sâmbătă, sicriul cu corpul neînsuflețit al reginei va fi așezat pe un catafalc chiar în fața palatului, unde va avea loc o ceremonie religioasă. Accesul publicului în Piața Palatului va fi liber, în zonele special amenajate pentru participanți.
Slujba de înmormântare a Reginei Ana este programată pentru sâmbătă, în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.
Înmormântarea va avea loc pe 13 august, se arată în programul funeraliilor postat pe site-ul familiei regale.
REGULI PENTRU CEI CARE MERG LA PALATUL REGAL
- Să fie îmbrăcați în ținută corespunzătoare, în culori închise
- Să nu poarte sacoșe, genți ori bagaje voluminoase, de niciun fel
- Să nu vină însoțiți de copii sub 7 ani, nici cu cărucioare de copii
- Să nu folosească aparate de fotografiat ori telefoane mobile, ori alte instrumente electronice
- Fotografierea și filmarea sunt interzise
- Să aibă la ei un document de identitate
- Nimeni nu va putea depune florile personal, la catafalc
- Florile vor fi așezate în grădina din fața Palatului Regal ori pe trotuarul din fața grilajului Palatului
- Persoanele care vin la catafalc sunt rugate să nu aducă volume, scrisori, ilustrate, timbre, documente ori fotografii cu ei
- În incinta Palatului Regal, fumatul și vorbitul la telefonul mobil sunt strict interzise
Citiți și Trafic restricționat în Capitală, pentru funeraliile Reginei Ana. Care sunt rutele ocolitoare
FAMILIA REGALĂ
Regele Mihai şi regina Ana au cinci fiice
Regele Mihai şi regina Ana au avut cinci fiice care le-au dăruit, la rândul lor, cinci nepoţi. Născute în exil, viaţa lor nu a fost ocolită de griji şi nu a semănat deloc cu cea a prinţeselor din basme sau filme. După 1989, două dintre principesele României s-au stabilit, definitiv, în ţară. Patru din cele cinci fiice vor fi prezente la slujba de înhumare de sâmbătă.
Principesa moştenitoare Margareta, custode al coroanei României, este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a universităţii din Edinburgh. Printre colegii săi din studenţie s-a numărat viitorul prim-ministru britanic Gordon Brown. Principesa Margareta a sosit în România în ianuarie 1990, iar în acelaşi an a înfiinţat fundaţia umanitară care-i poartă numele. În 1996, s-a căsătorit cu Radu Duda, iar în anul următor regele Mihai a desemnat-o succesoare la conducerea Casei Regale. Stabilită definitiv în ţară, principesa Margareta a fost aleasă, anul trecut, preşedinte al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie.
Principesa Elena, a doua pe linia succesiunii la coroană, a lucrat, în tinereţe, la celebra casă de licitaţii Christie's din Geneva. Şi-a continuat activitatea la Londra, în domeniul restaurării obiectelor de artă, dar şi într-o organizaţie care ajută copiii cu dizabilităţi. În 1982, s-a căsătorit cu Robin Medforth-Mills, alături de care a trăit doi ani în Sudan. Principesa Elena a adus pe lume doi copii, Nicolae şi Elisabeta-Karina, dar în 1991 a divorţat, iar după şapte ani s-a recăsătorit cu juristul Alexander Phillips Nixon. Cei doi locuiesc în nord-estul Angliei, iar în 2013 au celebrat căsătoria religioasă în catedrala Încoronării din Alba Iulia.
Cea de-a treia fiică a regelui, Irina, a studiat la Oxford şi Londra, dar s-a dedicat creşterii şi antrenării animalelor. A lucrat la ferme din Canada şi Statele Unite şi s-a căsătorit cu proprietarul unei asemenea ferme, suedezul John Kreuger, cu care are doi copii, Michael şi Angelica. După divorţ, s-a recăsătorit cu un alt fermier american, John Walker. A fost exclusă din Casa Regală după ce a fost condamnată alături de soţul său pentru implicarea în lupte ilegale de cocoşi. Nu va fi prezentă la funeraliile mamei sale.
Principesa Sofia, a patra fiică a regelui, a urmat cursuri de arte frumoase şi a devenit o fotografă foarte apreciată. A scris, de asemenea, o carte de poveşti pentru copii. În 1998, s-a căsătorit cu Alain Biarneix, care îşi asuma un fals titlu nobiliar. Regele nu a aprobat căsătoria. Principesa Sofia a adus pe lume o fiică, Elisabeta Maria, dar a divorţat în 1998. Prin noul statut al Casei Regale, ea şi-a recăpătat titlul de principesă.
Cea mai tânără fiică a regelui, principesa Maria, a făcut studii de puericultură în Elveţia, dar şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Statele Unite, unde a lucrat în domeniul consultanţei private. S-a căsătorit în 1995 cu Cazimir Mystkowski, un polonez catolic, de care a divorţat în 2003 fără să aibă copii. Anul trecut, la cererea surorii sale Margareta, principesa Maria s-a mutat la Bucureşti, unde reprezintă familia regală în diferite ocazii oficiale.