Antena 3 CNN Actualitate Social Românii care vor beneficia de trei majorări ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră

Românii care vor beneficia de trei majorări ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră

Românii care vor beneficia de trei majorări ale pensiilor. Daniel Baciu, explicaţii de ultimă oră
Daniel Baciu a explicat care sunt sporurile luate în calcul pentru noile pensii ale românilor / Foto: Agerpres
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Iun 2024   •   10:02

Guvernul pregăteşte a doua recalculare a pensiilor în anul cu patru rânduri de alegeri. Va fi a treia creștere a pensiilor în doar șase luni. Daniel Baciu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, a explicat în cadrul emisiunii News Hour with CNN la ce trebuie să se ştepte românii.

Prima recalculare, care aduce bani în plus pentru mai bine de trei milioane de oameni, trebuie să fie gata până la 1 septembrie. De la 1 ianuarie 2025, toate pensiile vor crește, odată cu indexarea cu rata inflatiei. Iar în februarie anul viitor, de noile măriri vor beneficia pensionarii care au primit prime, sporuri sau diverse bonusuri care nu erau luate în calcul până acum.

 

După marea recalculare a pensiilor, care trebuie să fie gata până la 1 septembrie, când peste trei milioane de pensionari vor primi bani în plus, autorităţile se pregătesc de mica recalculare.

"De a doua recalculare beneficiază numai cei care au avut acele sporuri cu caracter nepermanent. Vreau să fac precizarea că nu toată lumea a avut, sunt sectoare care nu au asemenea sporuri și nu au ce adeverințe să mai prezinte în plus față de ceea ce au prezentat odată, când au depus dosarul de pensie", susţine Daniel Baciu, preşedintele CNPP.

Ce pensie va avea un român cu 37 de ani vechime

Dacă luăm, de exemplu, cazul unui pensionar care a lucrat timp de 37 de ani în industria textilă, el are în prezent o pensie de aproximativ 2.600 lei pe lună, cu cele aproape nouă puncte de stabilitate. De la 1 septembrie va primi o pensie de 3.800 lei pe lună. Însă dacă dovedește că a avut parte și de aceste bonusuri sau prime, ar putea, începând cu luna februarie, să primească mai mulți bani în plus.

Până la toamnă, pensionarii care se află în această situaţie şi nu au actele la dosar trebuie să le depună. Atenţie de unde obtineţi documentele. Deja Consiliul Concurenţei a demarat o anchetă, după ce pensionarilor li s-au cerut sume colosale pentru documentele arhivate.



"Toate adeverințele, care o mare parte din ele sunt deja la dosarele de pensii ale pensionarilor aflați în plată, colegii mei au termen șase luni de zile să facă cea de a doua recalculare și lucrul acesta se va întâmpla începând cu 1 septembrie până în luna februarie 2025.", a mai subiniat Daniel Baciu. 

Veniturile a peste 3.500.000 de pensionari vor creşte de la 1 septembrie, restul de peste un milion de pensionari vor rămâne cu pensia în plată, după recalculare, până la 1 ianuarie 2025, când toate pensiile se vor indexa cu rata inflaţiei.

×
Subiecte în articol: pensii recalcularea pensiilor
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Haos pe Aeroportul Otopeni: Sunt întârzieri la mai multe curse
x close