Antena 3 CNN Actualitate Social Românii au cele mai mici pensii din UE, dar muncesc şi mai puţin decât ceilalţi europeni. Care este situaţia în alte ţări

Românii au cele mai mici pensii din UE, dar muncesc şi mai puţin decât ceilalţi europeni. Care este situaţia în alte ţări

Bianca Chirilă
1 minut de citit Publicat la 08:50 29 Iul 2024 Modificat la 08:51 29 Iul 2024
barbat care numara bani
Românii muncesc, în medie, 32 de ani, cu câţiva ani mai puţin decât cetăţenii altor state din Forul Comunitar. FOTO: Getty Images

Românii au cele mai mici pensii din UE, dar muncesc şi mai puţin decât ceilalţi europeni. Potrivit Eurostat, românii muncesc, în medie, 32 de ani, cu câţiva ani mai puţin decât cetăţenii altor state din Forul Comunitar. 

Ultimele date Eurostat arată că angajații din Țările de Jos petrec cel mai mult timp în câmpul muncii. Vorbim despre o perioadă de aproximativ 43 de ani și șapte luni, ceea ce le asigură o pensie medie care ajunge la 3.000 euro.

În cazul Suediei, oamenii petrec la muncă aproximativ 43 de ani și la finalul activității reușesc să încaseze o pensie medie de 2.100 euro. Dacă ne uităm la Danemarca, o să vedem că oamenii lucrează 41 de ani și trei luni și primesc o pensie medie de 1.700 euro.

În cazul României, Eurostat spune că avem cea mai redusă perioadă petrecută în câmpul muncii. Românii rămân la muncă doar 32 de ani și două luni și asta le asigură o pensie medie de 450 euro.

Aproape de noi, de exemplu, în cazul Italiei, pensia medie ajunge la aproape 1.400 euro. Asta înseamnă de trei ori mai mult, cu aproximație, față de pensia medie din România şi această pensie este obținută pentru că, de exemplu, italienii rămân în câmpul muncii cu șapte luni mai mult decât românii.

În România, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Avem însă și categorii socio-profesionale care se pot pensiona la 50 de ani. De exemplu, magistrații, piloții, diplomații, ceea ce a făcut ca în țara noastră vârsta de pensionare să se reducă.

În ceea ce privește banii pe care românii îi primesc după ce cotizează în perioada în care sunt activi profesional, analiștii spun că românii reușesc să încaseze mai puțin de jumătate din cotizațiile pe care le-au făcut cât timp activau în câmpul muncii, iar la pensie reușesc să primească aproape jumătate.

×
x close