Guvernul a decis ca încă 100.000 de muncitori din ţări precum Filipine, Nepal sau Sri Lanka vor putea veni în ţara noastră în 2025. În ultimii ani, România a devenit a doua casă pentru sute de mii de oameni de pe alte continente.
Criza forței de muncă la nivel național este o realitate, o recunoaște chiar Ministerul Muncii. Pentru că ţara noastră se confruntă cu un deficit major, 100.000 de noi lucrători străini vor putea fi admiși pe piața forței de muncă din România în 2025. O soluţie adoptată şi anii trecuţi.
Ţara noastră are o jumătate de milion de locuri de muncă vacante. Pentru unele dintre ele vin, de la mii de kilometri distanţă, oameni din ţări precum Nepal, Sri Lanka, India sau Filipine.
Sunt ca o mică familie aici, o spun chiar ei, şi au un singur ţel: să le asigure celor de acasă un viitor mai bun.
„Putem câştiga aici dublu sau chiar triplu faţă de cât câştigam în Filipine”, spune o femeie.
După anul 2015, cererea pentru lucrători străini a început să crească şi de la an la an este tot mai mare.
Anul trecut au fost eliberate peste 99.000 de avize de angajare până la final de noiembrie. Aproape 6000 de solicitări erau în curs de soluționare. Este un număr asemănător cu 2023 și 2022, însă dublu față de avizele eliberate în 2021.
Deşi nu toţi au rămas în ţara noastră, România are aproximativ 150.000 de muncitori străini. Deja agenţiile de recrutare lucrează la cererile pentru anul acesta.
„Lucrăm masiv la recrutarea celor 3000 de șoferi de TIR din Filipine, avem o comandă pentru 500 îngrijitori de bătrâni și persoane cu dizabilități”, spune Yosef Gavriel Peisakh, general manager agenție de recrutare.
Procesul pentru aducerea unui muncitor străin este unul destul de greu și durează între 6 și 8 luni.