Antena 3 CNN Actualitate Social Românul, cioban la turma de oi | Țara noastră ocupă locul trei în UE la populația de ovine

Românul, cioban la turma de oi | Țara noastră ocupă locul trei în UE la populația de ovine

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:15 03 Mai 2024 Modificat la 18:15 03 Mai 2024
romania crestere oi
Românul, cioban la turma de oi | Țara noastră ocupă locul trei în UE la populația de ovine Sursa foto: pexels.com

În 2022, în România erau 10,4 milioane de ovine, în timp ce în Uniunea Europeană erau în același an 59,5 milioane de capete de ovine. Asta înseamnă că 17% dintre toate oile Uniunii Europene se află în România.

Cifra este impresionantă și arată cât de importantă este această industrie pentru economia țării. Valoarea exporturilor de ovine și caprine vii a crescut semnificativ în ultimii 30 de ani, de 15 ori în 2022 față de 1990.

În România există o varietate de rase de oi, adaptate la diferite zone geografice și condiții climatice. Printre cele mai comune rase de oi crescute în România se numără Țurcană, Țigănească, Karakul, Merinos de Palas, și Șarpești.

Industria ovină din România are potențialul de a produce atât lână, cât și carne de oaie. Carnea de oaie este apreciată în bucătăria tradițională românească și este un element important al diversității culinare a țării.

Cu toate acestea, România nu consumă atât de multă carne de oaie pe cât ar fi de așteptat. În 2021, un român consuma în medie 2,7 kg de carne de oaie sau capră pe an. Consumul cel mai ridicat este înregistrat în perioada Sărbătorilor Pascale.

×
x close