Tornadele se pot forma în doar câteva secunde. Peste 80% dintre tornade lovesc între pranz şi miezul nopţii, spun specialiştii. De cele mai multe ori, este imposibil să se prevadă apariţia lor, iar în cazul în care meteorologii reuşesc acest lucru, timpul de reacţie este foarte scurt. Aşa că este vital să ştim ce avem de făcut, mai ales că suntem intr-o perioadă favorabilă formării tornadelor.
Oamenii aflaţi în zonele în care apar tornade trebuie să ştie că măsurile pe care le iau înainte de apariţia fenomenului extrem le pot salva viaţa! Astfel, trebuie neapărtat să contacteze inspectoratului local pentru situatii de urgenta si să ceară informaţii despre traseul de evacuare. De asemenea este bine să ne informăm cu privire la locul în care sunt si adaposturile colective din apropiere.
De asemenea, trebuie să vă pregatiti din timp provizii pentru cazuri de dezastre. Acestea trebuie să includă Lanterne si baterii de rezerva, Aparate de radio şi o Trusă de prim ajutor.
De asemenea, pompierii de la ISU Argeş spun că trebuie să avem la îndemână Medicamente importante, Bani lichizi si carti de credit şi Încalţăminte rezistentă.
Cea mai periculoasă situaţie este, evident, cea în care sunteţi surprinşi de tornadă. În acest caz, intraţi în casă sau într-o clădire solidă. Odată aflaţi înăuntru, staţi departe de ferestre si de usile din sticla.
Foarte important: Evitaţi lifturile, pentru că pot apărea probleme cu furnizarea curentului electric. Ascultaţi în mod constant ştirile emise de posturile de radio şi de televiziune, pentru a şti când a trecut pericolul. Dacă autorităţile activează planul de evacuare, anuntaţi pe cineva din afara ariei afectate incotro va indreptaţi.
Specialiştii ISU atrag atenţia că şi după ce tornada a trecut, trebuie luate măsuri pentru a ne proteja viaţa! Dacă simtiti miros de gaz sau auziti un zgomot specific, deschideti ferestrele si parasiti casa. Intrerupeti alimentarea cu gaz din afara casei si, daca aveti cum, anuntati compania.
Obsevaţi cu atenţie reţeaua de electricitate! Dacă vedeti scantei sau fire arse si rupte sau daca simţiţi mirosul a ceva incins, întrerupeţi curentul electric de la panoul principal. Important este şi să Verificati scurgerile posibile din reteaua de apa. Daca conductele de apa sunt afectate, contactati compania responsabila si evitati sa beţi apa de la robinet.