Mesajele Ro-Alert au fost trimise în repetate rânduri cetățenilor, pentru a fi avertizați privind vremea nefavorabilă, prezența vreunui urs sau dispariţia unui copil.
În situația unui cutremur, autoritățile nu trimit avertizări Ro-Alert pentru a nu crea panică.
Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat în urmă cu ceva timp, că sunt două motive pentru care Ro-Alert nu trimite avertizări înaintea producerii unui cutremur.
"În primul rând, este foarte greu de prezis. Chiar dacă vine o informare cu 10 secunde înainte, riscul de a induce panică este foarte mare.
Din cauza aceasta, nu putem să îl folosim astfel, deși avem planuri în viitor, însă doar după ce identificăm partea de folosire a populației, care nu trebuie să intre în panică și să fugă pe scări sau la lift", a explicat medicul Raed Arafat.
În țările în care se trimit astfel de alerte se fac exerciții de pregătire a populației de ani de zile.
Potrivit reprezentanților IGSU, sunt emise mesaje de avertizare a populației după producerea cutremurelor dacă acestea generează consecințe grave.
"În cazul seismelor, Sistemul Ro-Alert nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.
Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)", a transmis joi IGSU.