Antena 3 CNN Actualitate Social Rețelele sociale, o gură de aer pentru pensionarii cu depresie. Cum îi ajută statul pe net: „Nu-mi mai este frică de telefon”

Rețelele sociale, o gură de aer pentru pensionarii cu depresie. Cum îi ajută statul pe net: „Nu-mi mai este frică de telefon”

B.C.
2 minute de citit Publicat la 18:03 14 Noi 2024 Modificat la 18:51 14 Noi 2024
pensionara care foloseste un laptop
Seniorii folosesc rețelele sociale în moduri variate. FOTO: Getty Images

Utilizarea rețelelor sociale poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea mentală a seniorilor, contribuind la reducerea depresiei, mai ales atunci când sunt folosite într-un mod conștient și echilibrat. În România, avem peste 3,8 milioane de seniori rezidenţi, iar o parte foarte mare dintre aceştia nu ştiu să utilizeze un smartphone. Pentru a-i ajuta să depăşească stările de tristeţe a fost creat un proiect care îi învaţă pe seniori cum să folosească reţelele sociale. 

Doamna Elena, o pensionară de 64 de ani, a participat la cursuri de digitalizare pentru a învăţa cum să folosească mai bine reţelele sociale.

Elena, pensionară: „Am simțit nevoia să fac niște cursuri de digitalizare, pentru că a fost o nevoie de updatare la realitățile lumii actuale. Acum nu îmi mai este frică de telefon. Îmi dădeam seama că nu știu toate funcțiile. Am învățat să folosesc WhatsApp, Facebook, să salvez date, să fac plăți online și chiar să înțeleg inteligența artificială.”

Cursul a fost împărţit în opt module, unde 755 de seniorii cu vârste între 60 şi 85 de ani au învăţat să utilizeze telefonul mobil, să comunice şi să distribuie informaţii şi poze, dar şi să utilizeze inteligenţa artificială.

Mugurel Mărgărit, director executiv Fundaţia Regală Margareta a României: „O serie de cursuri este între trei și patru luni de zile și durează două ore și este accesibil oricărui senior și sunt gratuite. Sună la Telefonul Vârstnicului pentru înscriere. Cursurile s-au organizat atât în București, cât și în alte 10 locații din România.”

Doamna Elena a fost fascinată de cursurile de inteligenţă artificială, pe care o foloseşte de fiecare dată când are nevoie.

Seniorii au devenit mult mai fericiţi

Elena, pensionară: „Mi-a plăcut foarte mult capitolul despre inteligența artificială, despre care nu știam mai nimic. Mi se părea ceva de speriat, dar mi-am dat seama că este o funcție foarte folositoare în practica de zi cu zi.”

Mugurel Mărgărit, director executiv Fundaţia Regală Margareta a României: „Erau curioși să vadă cum pot folosi inteligența artificială, ce aplicații vor apărea ca să le ușureze viața.”

Prin intermediul acestor cursuri, seniorii au devenit mult mai fericiţi.

Mugurel Mărgărit, director executiv Fundaţia Regală Margareta a României: „Este o îmbunătățire clară legată de starea lor de spirit. Acest curs i-a legat pe mulți dintre ei cu prieteni mai vechi și foști colegi de liceu, facultate și au venit cu drag la aceste cursuri, pentru că și-au găsit prieteni.”

Seniorii folosesc rețelele sociale în moduri variate, în funcție de interesele și nevoile lor, dar Facebook-ul rămâne platforma cea mai populară pentru această grupă de vârstă.

×
x close