Recalcularea tuturor pensiilor din sistemul public, inițiată de PSD și stabilită de Ministerul Muncii pentru luna septembrie 2024, a fost speculată rapid de furnizorii de servicii de arhivare care cer tarife supraevaluate pentru întocmirea dosarului complet de recalculare a pensiilor.
PSD a intervenit acum cu un amendament în Parlament, prin care va limita costul la astfel de servicii, tocmai pentru a se evita specula. Tariful anual va fi stabilit de Arhivele Naționale. Între timp, Consiliul Concurenței a pornit o anchetă.
În urma recalculării pensiilor care va avea loc începând cu luna septembrie a acestui an, cererea pentru servicii de arhivare a crescut foarte mult în ultimele luni. Pentru a putea întocmi un dosar complet, pensionarii doresc să aibă acces la cărțile de muncă din trecut și alte documente de la angajatori. Astfel, furnizorii de servicii de arhivare din mediul privat au generat o practică speculativă care a crescut artificial tarifele pentru astfel de servicii, lucru acuzat recent și de premierul Ciolacu ca fiind “ilegal și imoral”.
„Am văzut că se încearcă specularea de către anumite firme de arhivare a acestei conjuncturi privind recalcularea pensiilor. Au fixat un preț maximal, aranjat pentru copiile din arhivă de care au nevoie pensionarii. Așa ceva este ilegal și imoral și cei responsabili trebuie sancționați cu toată severitatea prevăzută de lege”, a declarat Marcel Ciolacu la ședința de Guvern din 21 iunie.
Ministrul și deputații PSD modifică legea serviciilor de arhivare
Astfel, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, inițiator, alături de Adrian Solomon, președinte al Comisiei de muncă din Camera Deputaților, au amendat legea în vigoare. Practic, competența de stabilire a prețului serviciilor de arhivare se mută de la Casa de Pensii, unde este în prezent, la Arhivele Naționale. În urma modificării legii, Arhivele Naționale vor stabili anual limite maximale de preț pentru astfel de servicii prestate în mediul privat.
Firmele private de arhivare, în vizorul Consiliului Concurenței
Conform unor informații transmise chiar de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Consiliul Concurenței a demarat o investigație amplă, care îi vizează pe prestatorii de servicii de arhivare din mediul privat.
Această investigație are la bază suspiciuni conform cărora o serie de firme din acest domeniu și-ar fi coordonat comportamentul comercial prin acces la informații sensibile, precum tarife, cheltuieli indirecte și marje de profit, cu implicarea Patronatului Întreprinderilor de Arhivare Fizică și Electronică din România (PIAFER). În urma acestei situații, au fost demarate inspecții inopinate la sediul Patronatului, dar și la mai multe firme.