Antena 3 CNN Actualitate Social Protestatarii au plecat de la Guvern, după adoptarea modificărilor fiscale. Sindicaliștii amenință cu greva generală - VIDEO

Protestatarii au plecat de la Guvern, după adoptarea modificărilor fiscale. Sindicaliștii amenință cu greva generală - VIDEO

M.Z.
5 minute de citit Publicat la 15:33 08 Noi 2017 Modificat la 15:33 08 Noi 2017
o_1budf6s7dndr1nk2nm7o118r08.jpg

UPDATE 15.33 - Protestatarii adunați în Piața Victoriei au ales să plece, miercuri după-amiază, după adoptarea de către guvern a măsurilor fiscale. 

Ei nu s-au resemnat, însă au spus că revin în fața Guvernului după ora 18.

Noi proteste sunt anunțate și pentru zilele următoare.

UPDATE 15.00 - Guvernul a aprobat măsurile privind modificarea Codului fiscal.

UPDATE 14.35 - Sindicaliştii avertizează că vor sesiza Avocatul Poporului, cu privire la noile modificări fiscale, a atras atenția, miercuri, președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

”Forma finală a textului a suferit modificări, cred că avem două căi de atac. Vom ataca la Avocatul Poporului. Sperăm ca Avocatul Poporului să înainteze la CCR sesizările noastre. Dacă nu, rămân în Parlament”, a spus, miercuri, președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Apeluri pentru ieșirea în stradă au fost făcute zielele trecute pe rețelele de socializare. Companiile au fost rugate să își lase angajații la protest. 

UPDATE 14.13 - Numărul protestatarilor a crescut în Piața Victoriei, astfel că circa 300 de persoane s-au adunat în fața Guvernului, nemulțumiți de Codul fiscal.

Președintele Federației băncilor și asiguraților, Paraschiv Constantin, prezent la proteste, spune că este nemulțumit de faptul că ”este greșit transferul de taxe care va băga mâna în buzunare oamenilor și va reduce veniturile lui 22,7%”.

”Circa 22,7% vor pierde toți salariații din sistemul bancar, ca urmare a acestor măsuri”, a estimat Paraschiv Constantin.

UPDATE 14.00Sondaj IMAS: Încrederea în Dragnea și Tudose se prăbușește. Iohannis pierde și el

UPDATE 13.38 - A început ședința de guvern în care se discută proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal.

UPDATE 13.32 - Protestele au început în Piața Victoriei. Circa 100 de oameni sunt în Piața Victoriei și strigă "Hoții!”, potrivit paginii de Facebook ”Corupția Ucide”.

Protestul "Opriți Modificarea Codului Fiscal!" trebuia să înceapă la ora 11, apoi a fost mutat la ora 14. Oamenii au început însă să se adune.

UPDATE 12.13 - Protestele ar putea culmina chiar cu o grevă generală, ameninţă sindicaliştii. Toţi liderii de sindicat vorbesc de zeci de mii de salariaţi care se vor ridica împotriva măsurii de transfer a contribuţiilor de la angajat la angajator. 

Sindicaţiştii le cer românilor să iasă în stradă. Reprezentanţii Cartel Alfa cer membrilor de sindicat să se alăture manifestațiilor împotriva proiectului de Cod Fiscal. 

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, cere respingerea măsurilor prevăzute în ordonanţa de urgenţă.  

Citiți și Huiduitul la proteste, la un pas de a fi pedepsit cu închisoarea

----------------------------

Știrea inițială 11.26

Sindicaliştii le cer românilor să iasă în stradă. Reprezentanţii Cartel Alfa cer tuturor membrilor, dar şi cetăţenilor, să se alăture manifestațiilor împotriva proiectului de Cod Fiscal. 

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, cere respingerea măsurilor prevăzute în ordonanţa de urgenţă. 

Sindicaliştii se vor aduna miercuri, începând cu ora 14.00, în Piața Victoriei pentru a spune un ”nu” hotărât transferului de taxe de la angajator la angajat și pentru a cere Guvernului să retragă Ordonața. 

Cartel Alfa face apel către toţi cetăţenii să se alăture protestului de miercuri din Piaţa Victoriei

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa face un apel către membrii săi şi către toţi cetăţenii să se alăture manifestaţiei anunţate pentru miercuri, la ora 14:00, în Piaţa Victoriei pentru a spune nu transferului de taxe şi pentru a cere Guvernului să retragă ordonanţa, se arată într-un comunicat remis miercuri presei. 

Conform sursei citate, Cartel Alfa respinge proiectul fiscal privind transferul contribuţiilor de la angajator la angajat. 

"Transferul contribuţiilor sociale de la angajat la angajator reprezintă în fapt creşterea contribuţiilor angajaţilor, de la 32,5% (16,5% contribuţii +16% impozit) - la 45% (35% contribuţii şi 10% impozit). Aşa-zisa reducere fiscală este de fapt creşterea sarcinii fiscale a salariaţilor", potrivit comunicatului. 

De asemenea, confederaţia sindicală susţine că în urma transferului contribuţiilor un salariat cu un salariu brut de 3.200 lei ar câştiga 2 lei. 

"Chiar din calculul din prezentarea guvernului se vede clar că, la un salariu brut exemplificat de 3.200 lei: în 2017, suma pe care o plătesc salariatul împreună cu angajatorul la un salariu brut de 3.200 lei, este 1.256 lei, în timp ce în 2018 aceştia vor plăti 1.430 lei. Deci nu este scădere, ci creştere de fiscalitate! Scăderea promisă de impozit de la 16% la 10%, dacă s-ar aplica în sistemul actual, ar duce la un câştig de 178 de lei net pentru salariat. În condiţiile transferului acest 'câştig' este de 2 lei!", mai spune Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa. 

Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal, publicat recent de Ministerul Finanţelor, prevede trecerea la angajat, de la angajator, a contribuţiilor sociale, începând cu 1 ianuarie 2018. Nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%. 

"Din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat", a informat Ministerul Finanţelor. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale. 

Proiectul prevede şi reducerea impozitului pe veni de la 16% la 10%. 

Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat se va face prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de Guvern de miercuri.

Sindicaliştii acuză Guvernul că a încercat să stopeze protestele

Mai mult, sindicaliştii acuză Guvernul că a încercat să stopeze acţiunile de protest. Preşedintele BNS, Dumitru Costin, susţine că liderii sindicali din teritoriu au fost convocaţi la prefecturi, pentru a fi convinşi să renunţe la mişcările de stradă. 

Sindicaliştii sunt hotărâţi să ducă până la capăt lupta cu Executivul pe tema transferului contribuţiilor sociale, așa că au stabilit un calendar de proteste care vor avea loc în mai multe orașe ale ţării. 

Şedinţa de Guvern a fost mutată de la ora 15, la ora 13. Este o zi decisivă pentru milioane de angajați. 

Guvernul nu ţine cont de avertismentele sindicatelor, patronatelor şi ale afaceriştilor şi merge mai departe cu ”revoluţia” fiscală. Controversata ordonanţă care trece contribuţiile de angajator la angajat urmează să fie adoptată miercuri.

Până acum, această decizie a fost amânată de două ori.

După scandalul iscat de modificările Codului fiscal, premierul nu a mai vrut să-şi asume ordonanţa şi ar fi vrut să paseze Parlamentului acestă problemă. Doar că Liviu Dragnea s-a opus şi l-a făcut pe premierul Mihai Tudose să cedeze până la urmă. 

Dacă această ordonanţă privind modificările fiscale nu trece, PSD nu are bani de majorarea salariilor, adică principala promisiune din campania electorală. 

Premierul ar fi vrut să paseze Parlamentului modificările la Codul fiscal.

Opinia Consiliului Fiscal exprimată vineri asupra noului pachet legislativ lansat de Guvern este că măsurile propuse comportă „riscuri neobişnuit de mari” şi „pierderi de 5,2 milioane de lei”, astfel că avizează negativ proiectul.

Calendarul protestelor

Reprezentanţii Blocului Național Sindical spun că nu vor renunţa la proteste. Acestea vor urma calendarul anunțat în luna octombrie 2017. 

Manifestaţii de amploare vor avea loc în cele mai mari orașe ale ţării. Protestele vor dura până la jumătatea lunii şi vor avea loc la Constanţa, Bihor, Prahova, Timişoara şi Cluj-Napoca. 

08.11.2017 - Constanța, ora 16.00 - aproximativ 1.000 de membri de sindicat 
09.11.2017 - Oradea, ora 15.00 - aproximativ 1.000 de membri de sindicat 
09.11.2017 - Ploiești, ora 16.00 - aproximativ 1.500 de membri de sindicat 
10.11.2017 - Timișoara, ora 14.00 - aproximativ 1.500 de membri de sindicat 
15.11.2017 - Cluj-Napoca, ora 16.00 - aproximativ 1.000 de participanți 

Sursa: Departamentul de Presă BNS

×
TOP articole
x close