Antena 3 CNN Actualitate Social Care este procedura de decontare a cheltuielilor pentru cei care găzduiesc refugiaţi din Ucraina

Care este procedura de decontare a cheltuielilor pentru cei care găzduiesc refugiaţi din Ucraina

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 09:59 08 Apr 2022 Modificat la 10:19 08 Apr 2022
pjimage (97)
Sursa foto: Hepta

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de vineri alocarea a 45 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară pentru acordarea unui sprijin financiar de 50 de lei/zi/persoană găzduită a unui număr mediu de 15.000 cetăţeni străini sau apatrizi proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, pentru o perioadă de 60 de zile. 

Persoanele fizice din România pot beneficia de decontarea cazării şi hranei pentru refugiaţii din Ucraina pe care îi găzduiesc.

Procedura de decontare a cheltuielilor cu refugiaţii

Sume decontate: 20 de lei pe zi de persoană pentru hrana, 50 de lei pe zi de persoană pentru cazare.

Pentru a beneficia de decontarea cheltuielilor, românii care cazează refugiaţi din Ucraina pot depun în primele 3 zile lucrătoare ale fiecărei luni (pentru luna precedentă), o cerere la autorităţile administraţiei publice locale ale pe raza cărora se află locuinţa în care sunt găzduite persoanele.

În cerere trebuie să se precizeze numărul persoanelor găzduite, numele şi prenumele acestora, localităţile din care aceştia declară că provin şi intervalul de timp pentru care solicită decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea.

Pe lângă cererea propriu-zisă se depune o declarație pe propria răspundere cu privire la corectitudinea informațiilor cuprinse în cerere.
Mai este nevoie şi de o copie a actului de identitate al solicitantului pentru deconturi şi documente care atestă dreptul de folosință asupra locuinței în care sunt găzduite persoanele refugiate 

Autoritatile locale au la dispoziţie trei zile sa trimita la ISU cererile pentru deconturi şi situatia centralizatoare. 

Deconturile pentru hrană şi cazarea refugiaţilor se fac din bugetele Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, în termen de 10 zile de la primirea situaţiilor centralizatoare de la administraţiile locale la ISU.

ISU are un termen de 10 zile sa trimita banii la administratiile locale.  Apoi, mai trec 3 zile până când administraţiile locale trebuie să vireze banii celor care cazează refugiaţi. În total, din momentul în care o persoană a depus cererea de decontare, trec 16 zile până când îşi primeşte banii. 

În vederea realizării decontărilor legate de refugiaţi, buget MAI pe anul 2022, pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, se suplimentează cu suma de 45 de milioane de lei. 

×
x close