Românii își iau rămas bun, zilele acestea, de la Regina Ana. Trupul neînsuflețit a fost aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş, unde va sta până miercuri seara, când va fi adus la Palatul Regal din Capitală.
UPDATE 20.23 Cortegiul funerar a ajuns la Palatul Regal, de pe Calea Victoriei. Sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana a fost depus în Sala Tronului. Aici va fi oficiată o rugăciune catolică, prezidată de arhiepiscopul mitropolit Ioan Robu, în prezenţa reprezentantului Patriarhiei Române, IPS Iosif, mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale şi Meridionale.
Joi şi vineri, între orele 8,00 şi 22,00, toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Reginei Ana vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal.
Slujba de înmormântare a Reginei Ana este programată pentru sâmbătă, în Pronaosul Noii Catedrale de la Curtea de Argeş.
UPDATE 20.13 Cortegiul funerar a ajuns în Bucureşti şi se îndreaptă spre Palatul Regal, sicriul va fi depus în Sala Tronului.
UPDATE 18.20 - Cortegiul cu sicriul Reginei Ana a României a plecat de la Castelul Peleș spre București, unde va fi depus la Sala Tronului din Palatul Regal. La sosirea la palat va avea loc un scurt ceremonial militar și religios, în prezența Principesei Moștenitoare Margareta și a Familiei Regale.
UPDATE 17.48 - Patriarhul Daniel a ajuns la această oră la catafalcul Reginei Ana de la Castelul Peleş. Număroase personalităţi au fost, deja, să prezinte omagii.
UPDATE 15.53 - Premierul Dacian Cioloș a aprins o candelă la Castelul Peleș, în numele Guvernului României, ca un omagiu adus Reginei Ana.
El a fost însoțit de vicepremierii Sebastian Dîncu și Costin Borc, dar li de ministrul de Externe Lazăr Comănescu și ministrul Culturii, Corina Șuteu.
Regimentul de gardă a ținut coroanele de flori din partea Guvernului.
UPDATE 15.35 - Premierul Dacian Cioloș a ajuns, miercuri după-amiază, la Castelul Peleș, la catafalcul Reginei Ana.
Șeful Executivului a mers cu coloana oficială.
La Sinaia plouă torențial încă de dimineață.
UPDATE 15.05 - Preşedintele Senatului, Călin Popescu -Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, au ajuns miercuri după amiază la Castelul Peleş din Sinaia pentru a prezenta un ultim omagiu faţă de Regina Ana şi pentru a transmite condoleanţe familiei regale.
Tăriceanu a venit alături de soţia sa, toţi intrând în holul de onoare al castelului unde se află depus sicriul cu trupul neînsufleţit al reginei.
UPDATE 14.05 - Președintele Republicii Moldova a ajuns miercuri la Castelul Peleș, unde i-a adus un omagiu Reginei Ana.
Nicolae Timofti a depus o coroană de flori și a aprins o lumânare.
Pe 13 august, și Republica Moldova a decretat doliu național, la fel cum este și în România.
Spre seară, cortegiul va pleca spre București.
UPDATE 13.50 - Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a venit, miercuri după-amiază, la Castelul Peleș din Sinaia pentru a depune o coroană și pentru a-și prezenta omagiile la catafalcul Reginei Ana.
Printre cei care și-au mai exprimat condoleanțele s-au aflat și senatorii PSD Ecaterina Andronescu și Mihnea Costoiu, dar și președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Radu Preda și Dinu Zamfirescu, președintele Consiliului Științific al aceleiași instituții.
UPDATE 12.55 - Reprezentanți ai Corpului Diplomatic acreditat la București, printre care ambasadorii Germaniei, Italiei și Cehiei, au depus în prima parte a zilei de miercuri omagiile la catafalcul Reginei Ana, la Castelul Peleș din Sinaia, potrivit agerpres.ro.
Au depus coroane de flori reprezentanții ambasadelor Franței, Iordaniei, Marocului, Italiei, Germaniei, Marii Britanii, Israelului, Canadei, Austriei, Japoniei, Statelor Unite ale Americii, Elveției, Spaniei, Rusiei, Nigeriei, Cehiei și Vaticanului.
De asemenea, ministrul de Externe Lazăr Comănescu a trimis o coroană de flori, precum și reprezentanții corpului diplomatic din Ministerul Afacerilor Externe.
Același gest l-au făcut și grupurile parlamentare PNL și PSD de la Senat, precum și președintele acestui for, Călin Popescu-Tăriceanu.
----------------------------
Știrea inițială 10.31
Preşedintele Klaus Iohannis a fost, miercuri dimineaţa la Castelul Peleş, unde se află depus trupul neînsufleţit al Reginei Ana.
Klaus Iohannis a depus o coroană de flori lângă fântâna arteziană de pe terasa castelului și a aprins o lumânare.
Șeful statului a fost întâmpinat de Principesa Margareta şi Principele Radu.
Președintele Iohannis a plecat nu după mult și se îndreaptă probabil spre București, acolo unde în programul de la Cotroceni este menționată depunerea jurământului ministrului Comunicațiilor.
Foto: www.facebook.com/klausiohannis
Premierul Dacian Cioloş va prezenta condoleanţe la ora 15.00, conform agendei postate pe site-ul Guvernului. Până miercuri, la ora 18,30, sicriul cu trupul neînsufleţit al Reginei Ana este aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş.
Miercuri sunt aşteptate la Castelul Peleş oficialităţile pentru a transmite condoleanţe: reprezentanţii Corpului Diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai organizaţiilor internaţionale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, din partea Instituţiei Prezidenţiale, a Preşedinţiei Republicii Moldova, membri ai Guvernului României şi Guvernului Republicii Moldova, membri ai parlamentelor celor două ţări. Sunt aşteptaţi de asemenea reprezentanţi ai Academiei Române şi ai Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi din partea altor culte.
Regele Mihai I va rămâne pe perioada Funeraliilor Regale în reşedinţa din Elveţia, alături de prieteni şi apropiaţi, de angajaţi ai Casei Majestăţii Sale şi de două maici ortodoxe detaşate la reşedinţă. Această decizie a fost luată cu mare părere de rău.
Înmormântarea va avea loc pe 13 august, se arată în programul funeraliilor postat pe site-ul familiei regale.
Citiți și Trafic restricționat în Capitală, pentru funeraliile Reginei Ana. Care sunt rutele ocolitoare
Regele Mihai şi regina Ana au cinci fiice
Regele Mihai şi regina Ana au avut cinci fiice care le-au dăruit, la rândul lor, cinci nepoţi. Născute în exil, viaţa lor nu a fost ocolită de griji şi nu a semănat deloc cu cea a prinţeselor din basme sau filme. După 1989, două dintre principesele României s-au stabilit, definitiv, în ţară. Patru din cele cinci fiice vor fi prezente la slujba de înhumare de sâmbătă.
Principesa moştenitoare Margareta, custode al coroanei României, este licenţiată în Sociologie, Ştiinţe Politice şi Drept Internaţional a universităţii din Edinburgh. Printre colegii săi din studenţie s-a numărat viitorul prim-ministru britanic Gordon Brown. Principesa Margareta a sosit în România în ianuarie 1990, iar în acelaşi an a înfiinţat fundaţia umanitară care-i poartă numele. În 1996, s-a căsătorit cu Radu Duda, iar în anul următor regele Mihai a desemnat-o succesoare la conducerea Casei Regale. Stabilită definitiv în ţară, principesa Margareta a fost aleasă, anul trecut, preşedinte al Societăţii Naţionale de Cruce Roşie.
Principesa Elena, a doua pe linia succesiunii la coroană, a lucrat, în tinereţe, la celebra casă de licitaţii Christie's din Geneva. Şi-a continuat activitatea la Londra, în domeniul restaurării obiectelor de artă, dar şi într-o organizaţie care ajută copiii cu dizabilităţi. În 1982, s-a căsătorit cu Robin Medforth-Mills, alături de care a trăit doi ani în Sudan. Principesa Elena a adus pe lume doi copii, Nicolae şi Elisabeta-Karina, dar în 1991 a divorţat, iar după şapte ani s-a recăsătorit cu juristul Alexander Phillips Nixon. Cei doi locuiesc în nord-estul Angliei, iar în 2013 au celebrat căsătoria religioasă în catedrala Încoronării din Alba Iulia.
Cea de-a treia fiică a regelui, Irina, a studiat la Oxford şi Londra, dar s-a dedicat creşterii şi antrenării animalelor. A lucrat la ferme din Canada şi Statele Unite şi s-a căsătorit cu proprietarul unei asemenea ferme, suedezul John Kreuger, cu care are doi copii, Michael şi Angelica. După divorţ, s-a recăsătorit cu un alt fermier american, John Walker. A fost exclusă din Casa Regală după ce a fost condamnată alături de soţul său pentru implicarea în lupte ilegale de cocoşi. Nu va fi prezentă la funeraliile mamei sale.
Principesa Sofia, a patra fiică a regelui, a urmat cursuri de arte frumoase şi a devenit o fotografă foarte apreciată. A scris, de asemenea, o carte de poveşti pentru copii. În 1998, s-a căsătorit cu Alain Biarneix, care îşi asuma un fals titlu nobiliar. Regele nu a aprobat căsătoria. Principesa Sofia a adus pe lume o fiică, Elisabeta Maria, dar a divorţat în 1998. Prin noul statut al Casei Regale, ea şi-a recăpătat titlul de principesă.
Cea mai tânără fiică a regelui, principesa Maria, a făcut studii de puericultură în Elveţia, dar şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în Statele Unite, unde a lucrat în domeniul consultanţei private. S-a căsătorit în 1995 cu Cazimir Mystkowski, un polonez catolic, de care a divorţat în 2003 fără să aibă copii. Anul trecut, la cererea surorii sale Margareta, principesa Maria s-a mutat la Bucureşti, unde reprezintă familia regală în diferite ocazii oficiale.