Un agent de poliție din Iași a hotărât să dea în judecată Poliția Română pentru că instituția i-ar fi negat dreptul la primirea diurnei cumulate la suma de 50.000 de dolari, după trei ani în care și-a riscat viața în timpul unei misiuni operative, sub egida ONU, în America Centrală.
Întors acasă, românul a aflat cu stupoare că superiorii săi nu i-au adus la cunoștință existența unei Hotărâri de Guvern, care, fiind cu caracter militar, nu a fost publicată în Monitorul Oficial, conform căreia i s-ar fi cuvenit o diurnă de 40 de dolari pentru fiecare din cele 1100 de zile petrecute în misiune.
Tribunalul din Iași a respins cerea Poliției Române, și au decis că instituția avea datoria sa-i aducă la cunoștință ofițerului prevederile Hotărârii de Guvern, astfel judecătorii au hotărât ca IGPR să-i achite ofițerului ieșean datoria în valoare de 51.750 de dolari.
Răspunsul halucinant al Poliției Române
Cu toate acestea Poliția Română a cerut judecătorilor respingerea plângerii ofițerului. Motivul halucinant pe care l-a invocat instituția, a fost că au trecut mai bine de trei ani de când a încălcat drepturile bărbatului, și că neaducerea la cunoștință a drepturilor nu reprezintă un motiv temeinic pentru plângere.
"Actul în discuţie a fost difuzat structurilor M.A.I., acesta putând fi consultat la sediul acestora. În situaţia în care ofiţerul era nemulţumit de drepturile încasate, avea posibilitatea, oricând, pe toată perioada desfăşurării misiunilor, să reclame eventuale nereguli, sumele pretins neacordate nefiind neglijabile, iar reclamantul participând la două astfel de misiuni, fără ca în această perioadă, să solicite informaţii cu privire la temeiurile legale în baza cărora a fost remunerat“, susțin reprezentanţii IGPR.
Peste 500 de cazuri de ofițeri pagubiți de către IGPR
Sindicatul Polițiștilor acuză că există alte 500 de cazuri în care agenții au fost păgubiți de sume importante de bani de către instituția angajatoare.
Sindicaliștii consideră ca unul dintre principalii responsabili pentru această situație este Ministerul Afacerilor Interne, care nu i-a înștiințat pe agenți de legea diurnei, în cazul misiunilor în afara țării.
Un alt fapt care îi revoltă pe polițiști, este faptul că anul trecut a fost dată o altă lege care prevede creșterea diurnei de la 40 de dolari la 140 de dolari. La momentul de față cazul se află spre analiză la judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.