Antena 3 CNN Actualitate Social Piaţa imobiliară este în scădere! Românii au cumpărat cu 30% mai puţine locuințe

Piaţa imobiliară este în scădere! Românii au cumpărat cu 30% mai puţine locuințe

Piaţa imobiliară este în scădere! Românii au cumpărat cu 30% mai puţine locuințe
Foto: pexels.com
14 Feb 2019   •   08:33

Piaţa imobiliară este în scădere! Constructorii sunt mai prudenţi, creditele se dau mai greu de când Banca Naţională a impus o limitare a gradului de îndatorare, iar preţurile sunt, în continuare, mari. Românii au cumpărat cu 30% mai puţine case, apartamente sau terenuri în luna ianuarie faţă de aceeaşi perioada a anului trecut. 

Şi primul indiciu de criză pe piaţa imobiliară este scăderea drastică a vânzărilor. În Bucureşti lucrurile au mers totusi bine. Faţă de anul trecut s-au vândut cu aproximativ 400 de imobile mai mult. În Ilfov la fel, cererea a crescut spectaculos cu 800 de unităţi. Asta şi pentru că mulţi vor să scape de agitaţia din Capitală şi se mută în zone mai liniştite. 

Dar, pe de altă parte, sunt şi scăderi semnificative de vânzări. În judeţul Timiş s-au cumpărat mai puţine case şi terenuri cu 200 de unităţi. În judeţul Tulcea, au fost cumpărate în ianuarie 2019, 42 de imobile faţă de 185 anul trecut în aceeaşi lună.. 

La nivel naţional, numărul vânzărilor în luna ianuarie a fost de aproximativ 30.000 de unităţi. Față de perioada similară a anului trecut scăderea este de 30%. 

Specialiştii din piaţa dau vina pe preţurile încă extrem de ridicate care, de pildă, în Cluj Napoca sunt la acelaşi nivel ca în timpul crizei. Constructorii sunt mai prudenţi şi din cauza faptului că acum creditele se dau mai greu. Totul ar putea să ia totuşi o turnură bună anul acesta: dacă vânzările au scăzut destul de mult ar putea urma şi o scădere a preţurilor. 

×
Subiecte în articol: piata imobiliara locuinte
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close