Petre Roman, prim-ministru al României în timpul Mineriadei din 1990, a vorbit la Q&A cu Alessandra Stoicescu despre rolul său în respectivele evenimente şi despre ce s-a întâmplat în 13 - 15 iunie, dezminţind informaţia că ar fi fost transmise ordine secrete către generalul Mihai Chiţac, ministrul de Interne de la acea dată.
"Dacă era să dau un ordin, îl dădeam în calitatea de prim-ministru, e un lucru evident că niciun alt ministru nu avea calitate să se implice în aducerea unor muncitori. Niciodată nu există asemenea documente. Tot ceea ce priveşte relaţia cu 13 - 15 iunie se regăseşte în arhiva Guvernului. Nu a existat niciun fel de legătură a Guvernului cu ce s-a întâmplat. Acţiunea din 13 a fost organizată absolut legal, în baza cererii formulate de procuror, cu privire la restabilirea ordinii publice în Piaţa Universităţii. Sunt lucruri grave care s-au întâmplat, amintiţi-vă de atacuri. Planul pe care l-am făcut noi, era planul forţelor de ordine" a spus Petre Roman.
"Ce treabă avea Procurorul General al României să ceară restabilirea ordinii? Întâmplător sau nu este decedat, probabil şi de asta se aduce numele lui în discuţie" a întrebat avocatul Alice Drăghici.
"Baza legală pentru această intervenţie era ceea ce se întâmpla în Piaţa Universităţii, era de datoria lui să semnaleze" a răspuns fostul premier.
De notorietate este episodul Chiţac - Diamandescu, cel din urmă şeful IGP în perioada respectivă, care îi raporta ministrului Chiţac faptul că a "dat foc autobuzelor, conform înţelegerii".
"Despre o asemenea înţelegere nu am avut niciun fel de cunoştinţă. În faţa acestei foarte grave situaţii am luat decizie de a-l demite pe generalul Chiţac" a mai spus Petre Roman.