Antena 3 CNN Actualitate Social Persoanele cu dizabilități amenință cu proteste după recalcularea pensiilor: „Ne descurcăm foarte greu”

Persoanele cu dizabilități amenință cu proteste după recalcularea pensiilor: „Ne descurcăm foarte greu”

bani pensii
Pensionarii nevăzători amenință că vor ieși în stradă / foto cu caracter ilustrativ / Sursă foto: Hepta
de Cătălina Iordache    |    26 Aug 2024   •   22:22

Se pregătesc primele proteste după recalcularea pensiilor. Persoanele cu dizabilități spun că au pensii mai mici cu până la 80% şi sunt gata să îşi strige nemulţumirile în faţa Guvernului. Deşi rămân cu pensia în plată, nu vor mai beneficia de următoarele majorări ani buni de acum înainte. În plus, rămân şi fără anumite facilităţi, cum ar fi un stagiu redus de cotizare.

Tudor şi soţia sa sunt nevăzători. Au muncit într-o cooperativă ani buni, cot la cot cu restul angajaţilor. Înainte de recalculare aveau o pensie de aproximativ 1.000 de lei fiecare. Acum au rămas cu doar câteva sute de lei pe hârtie. 

„Rămân cu pensia minimă. Aștept de 20 de ani cu limită de vârstă, să fim încadrați altfel, dar nu s-a întâmplat nimic”, spune Tudor Lungu, pensionar.

Mihaela, soția acestuia, spune că se descurcă foarte greu și există momente în care taie de pe listă chiar și din strictul necesar.

„Cum să ne descurcăm? Foarte greu. De multe ori chiar renunțăm, dacă e cazul, la câte ceva.

Eu în vacanță am fost doar când am fost în provincie cu familia mea și atât. În rest, nu mi-am permis să plătesc pe nimeni”, spune Mihaela Lungu, pensionară.

Nevăzătorii amenință cu proteste

În România sunt peste 90.000 de nevăzători. Cei mai mulţi s-au trezit cu un cuantum mai mic după recalculare.

Unui pensionar, de pildă, de la 1 septembrie pensia i-a scăzut de la 3.085 de lei la 1.300 de lei. Deşi rămâne cu pensia în plată, nu va mai beneficia de următoarele majorări.

Pe 16 septembrie, persoanele cu dizabilităţi organizează un protest, după ce noua lege a pensiilor le-a eliminat facilitatea stagiului redus de pensionare. Şi nevăzătorii se pregătesc să iasă în stradă.

„Pensiile vor rămâne în plată, plafonate, până când acel cuantum mai mic va fi indexat de-a lungul anilor, dar persoanele fiind în vârstă automat nu vor mai prinde niciodată o majorare.

Am depus cerere pentru organizarea unui protest în Capitală în acea săptămână, după data de 16”, a declarat Florentin Rădulescu, vicepreședintele Asociației Nevăzătorilor din România.

Totodată, Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a declarat că ministerul pe care îl conduce va monitoriza situația acestora.

„Vom fi permanent atenți la situația domniilor lor, astfel încât să le adecvăm veniturile, fiindcă înțelegem exact situația dânșilor și sigur suntem aici pentru a găsi soluții”, a declarat Simona Bucura Oprescu.

Sătămâna aceasta continuă distribuirea deciziilor de reclaculare, iar de săptămâna viitoare va începe şi livrarea pensiilor.

×
Citește mai multe din Social
» Vezi toate știrile din Social
Cele mai noi știri
Parteneri
x close