Antena 3 CNN Actualitate Social Perioadele din an în care se sinucid cei mai mulți oameni. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Perioadele din an în care se sinucid cei mai mulți oameni. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Bianca Chirilă
2 minute de citit Publicat la 09:13 24 Oct 2024 Modificat la 09:13 24 Oct 2024
femeie trista care se uita pe geam
Specialiștii spun că la baza acestui gest extrem se află factori precum presiunea la locul de muncă, consumul de alcool în weekend și izolarea socială în preajma sărbătorilor. FOTO: Getty Images

Cei mai mulți oameni se sinucid în zilele de luni și de Anul Nou, potrivit unui studiu. Specialiștii spun că la baza acestui gest extrem se află factori precum presiunea la locul de muncă, consumul de alcool în weekend și izolarea socială în preajma sărbătorilor, transmite euronews.com.

Potrivit studiului, publicat în revista medicală BMJ, cele mai multe sinucideri au avut loc în zilele de luni în toate țările, însă au existat și diferențe la nivel regional.

Multe țări din America de Nord, Asia și Europa au înregistrat mai puține sinucideri în weekend, dar riscul de sinucidere în weekend a crescut în țările din America Centrală și de Sud, Finlanda și Africa de Sud.

Țările europene incluse în studiu sunt Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Germania, Italia, România, Spania, Elveția și Marea Britanie.

Nu este clar motivul care stă în spatele acestui gest extrem, dar creșterea presiunii la locul de muncă la începutul săptămânii, consumul de alcool în weekend și izolarea socială în preajma sărbătorilor, în special pentru bărbați, ar putea juca un rol, potrivit autorilor studiului.

„De Anul Nou, oamenii beau mult mai mult decât ar bea în mod normal, iar dacă te confrunți deja cu un stres emoțional, acestea se pot combina și te pot împinge peste limită”, a spus O'Shea.

Riscul de sinucidere în preajma altor sărbători

Nu au existat concluzii globale pentru ziua de Crăciun. Numărul sinuciderilor a crescut, de obicei, în ziua de Crăciun în țările din America Centrală și de Sud, precum și în Africa de Sud și a scăzut în țările din America de Nord și Europa.

Autorii studiului spun că legăturile familiale și sociale mai puternice ar putea ajuta la explicarea riscului mai mic de sinucidere în preajma sărbătorilor, dar că sunt necesare mai multe studii, deoarece ratele de sinucidere diferă mult de la o țară la alta.

Factori precum alcoolul, izolarea și stresul la locul de muncă ar putea fi, de asemenea, mai mult sau mai puțin importanți într-o anumită țară, pe baza credințelor religioase, a calendarului sărbătorilor majore și a așteptărilor legate de echilibrul dintre viața profesională și cea privată, potrivit lui Martin Ploderl, psiholog clinician și cercetător la Universitatea Medicală Paracelsus din Austria.

„Trebuie să ne uităm mai atent la factorii socio-culturali, care diferă de la o regiune la alta”, a declarat Ploderl.

El a identificat anterior tendințe similare în Austria, constatând că numărul sinuciderilor crește în zilele de luni, primăvara și vara și după sărbătorile mari și scad în weekend și în decembrie, ajungând la cel mai scăzut nivel de Crăciun, asta înainte de a atinge vârful în ziua de Anul Nou.

Experții spun că acest studiu poate fi util, deoarece personalul medical din spitale ar putea fi suplimentat în aceste perioade pentru a-i ajuta pe cei afectați și pentru a evita tragediile.

 

×
x close