Doctorul Radu Țincu ne explică cum se poate ajunge la enterocolită, prin consumul pepenelui roșu.
”Avem trei posibilități să ajungem la această complicație. O posibilitate este să mâncăm în cantități foarte mari și având o concentrație foarte ridicată de apă, apare o tulburare diareică funcțională, este un exces de apă dincolo de capacitatea intestinului de a o absorbi.
A doua posibilitate este reprezentată de contaminarea pepenelui cu tot felul de bacterii. Acest lucru apare din faptul că, de multe ori, nu spălăm coaja și manipulăm pepenele cu mâinile murdare și contaminăm conținutul cu bacterii. Cu cât îl depozităm în locuri mai insalubre, cum ar fi pe jos, cu atât riscul de a se contamina cu tot felul de bacterii este unul ridicat.
Nu este recomandat să facem ”dop” pepenelui
Să nu uităm că, de multe ori, avem această tendință de a încerca pepenele în piață, prin deschiderea lui. Acest lucru crează o breșă, care permite intrarea bacteriilor de pe mâinile celui care face această manevră, de pe lama cuțitului sau chiar de pe coaja pepenelui respectiv.
Trebuie să avem mare grijă, pentru că pot să apară astfel de gastroeneterite bacteriene. Nu este recomandat să facem acel ”dop”, pentru că se realizează în condiții insalubre, neavând garanția că fructul nu a fost contaminat.
A treia posibilitate din care pot să apară aceste gastroenterite este contaminarea pepenelui cu anumite substanțe chimice, exces de pesticide sau alte tipuri de substanțe”, a explicat dr. Radu Țincu la Antena 3.