Scopul acestui protocol este de a continua și intensifica cooperarea între cele două instituții în domeniul social, concentrându-se pe îngrijirea de lungă durată și alte proiecte sociale care vizează toate categoriile sociale dezavantajate.
Cele două instituții doresc să identifice prioritățile la nivel local și regional din domeniul asistenței sociale, să furnizeze sprijin reciproc pentru dezvoltarea rețelei naționale de servicii sociale furnizate la nivelul eparhiilor BOR și să implementeze proiecte comune în domeniul asistenței sociale.
De asemenea, ele vor promova dialogul social, vor elabora documente comune și vor identifica soluții și intervenții concrete pentru problemele specifice din domeniul asistenței sociale.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale va oferi, de asemenea, informații necesare privind numărul persoanelor din familiile vulnerabile aflate în risc de sărăcie și excluziune socială care sunt eligibile în vederea accesării serviciilor sociale sau altor servicii conexe care vor putea fi furnizate cu sprijinul sau prin structurile BOR.
Citește și: Vasile Bănescu, prima reacție după propunerea de mutare a datei Paștelui
Ministerul Muncii va sprijini dezvoltarea rețelei naționale de servicii sociale furnizate la nivelul eparhiilor BOR, în concordanță cu prioritățile de dezvoltare identificate în strategiile naționale și strategiile și planurile anuale de dezvoltare a serviciilor sociale de la nivel județean și local, prin oferirea de consultanță în procesul de acreditatare și licențiere, conform legii
Același minister va transmite BOR informații necesare cu privire la oportunitățile de finanțare puse la dispoziție de minister sau din fonduri europene în vederea dezvoltării și diversificării serviciilor sociale.
Tot Ministerul Muncii va sprijini demersurile Patriarhiei Române pentru valorificarea potențialului specific al absolvenților Facultăților de Teologie Ortodoxă, Specializarea Teologie Ortodoxă Asistență Socială ca profesioniști în domeniul asistenței sociale.