Cel mai recent caz este al unor studente de la Facultatea de Jurnalism din Capitală, care susțin că au fost hârțuite de un profesor și ca au primit zeci de mesaje și telefoane total nepotrivite. Este bine de ştiut că victimele agresiunii pot urma câţiva paşi esențiali pentru soluționarea acestor cazuri.
În primul rând, specialiștii recomandă o discuţie deschisă cu familia, cu un prieten sau coleg în care victima are încredere. Sprijinul apropiaților poate fi esnţial în procesul de vindecare. şi de luare a deciziilor corecte.
Un alt pas pe care victimele îl pot face este apelarea la un centru specializat. Acest tip de organizații oferă sprijin emoțional şi consiliere.
De asemenea, o persoană care este hârțuită sexual poate depune plângere la Poliţie. Această acţiune poate însemna deschiderea unei anchete penale şi urmărirea legală a agresorului.
Citeşte şi : Bogdan Buta, patronul Untold, acuzat că ar fi abuzat doi minori. IPJ a deschis o anchetă | Reacţia milionarului
Centru FILIA propune un model prin care cazurile de agresiune sexuală din universități pot fi semnalate. Concret, raportarea presupune întocmirea unui sesizări adresate unui organism desemnat de Senatul Universității pentru a da rezoluții disciplinare.
Sesizarea trebuie să cuprindă numele, prenumele, codul numeric personal, calitatea şi domiciliul petiționarului, precum şi descrierea făptuitorului sau a faptei care urmează să fie obiectul sesizării.
Comisia de Etică a Universității se va întruni, va analiza cazul şi apoi va formula o recomandare către Senatul Universității pentru a se aplica o sancțiune împotriva făptuitorului.