Senatorii ar trebui să dezbată, marți, o iniţiativă prin care s-ar putea interzice folosirea în spaţiile publice a ţigărilor electronice. Între timp, autorităţile din Marea Britanie vor să îi încurajeze pe tinerii fumători să foloseasca noul tip de dispozitive în locul ţigărilor clasice.
După ani de zile de programe anti-fumat si studii peste studii privind incidenta fumatului in randurile tinerilor dar si a eificientei programelor anti-fumat britanicii au ajuns la concluzia ca cea mai eficienta strategie este inlocuirea tigarilor clasice. Peste 3 milioane de persoane din Regat au înlocuit ţigările clasice cu cele electronice sau cele în care tutunul e încălzit şi nu ars. Numerele si studiile i-au pus pe ganduri pe experti.
Rezultatele i-au determinat pe responsabilii din cadrul Departamentului de Sănătate Publică din Marea Britanie sa puna la punct o strategie de reducere a riscurilor prin care fumtorii care vor s continue să fumeze sunt incurajati să aleaga altceva decat tigarile clasice.
Acum în UK doar 15 la sută dintre adulţi sunt fumători, e o reducere cu 25 la sută faţă de 2011. Iar autorităţile britanice au făcut încă un pas în plus. Permit folosirea noilor dispozitice inclusiv în interior. Cercetările oamenilor de ştiinţă i-au convins pe oficiali că fumatul pasiv nu mai există atunci când e folosit tutunul încălzit sau ţigara electronică.
Discutiile de acest gen au ajuns si-n Romania. Dupa ce au facut valuri in social media si spatiul public soarta noilor dispozitive a ajuns si-n parlament. Astazi, Comisia de Sănătate a Senatului are pe ordinea de zi un proiect care propune interzicerea vapatului și a consumului produselor de tutun încălzit în spațiile publice închise.