În 24 de ore de la publicare petiția online, inițiată de un grup de sătmăreni, a strâns peste 120 de semnături.
Potrivit inițiatorilor, solicitarea care este adresată ministerului Educației, dar și Inspectoratelor Școlare din întreaga țară, vine după ce “centrul spiritual și cultural” sfințit în interiorul Colegiului Național “Mihai Eminescu” la finalul lunii mai, este, de fapt, o capelă ce aparține unui singur rit, acest demers încălcând Legea Educaţiei.
- A fost încălcat art. 3 lit.g din Legea Educației, cel care garantează identitatea culturală a tuturor cetățenilor români și dialogului intercultural – „centrul spiritual și cultural” este, de fapt, prin prezența moaștelor, a iconografiei, a simbolisticii și a târnosirii, o biserică ce aparține unui singur rit, ignorând convingerile elevilor care aparțin altor rituri, sau a celor care sunt agnostici sau atei.
- A fost încălcat art. 3 lit.n care garantează principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice.
- A fost încălcat art.7 din Legea Educației, cel care interzice prozelitismul religios în instituțiile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale.
- A fost încălcat art.9 lit.e care vorbește despre eficiența utilizării resurselor
Astfel, spun inițiatorii, stabilirea unor astfel de centre în interiorul școlilor încalcă principii garantate de Legea Educației precum dreptul elevilor la gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice și încalcă garantarea identității culturale a tuturor cetățenilor români și dialogului intercultural.
Semnatar petiție: Școlile sunt laice. Prozelitismul religios nu are ce căuta în școală.
“Considerăm că Biserica și religia își au locurile lor în societate, doar că aceste locuri nu sunt în școală. Așa spune și Legea Educației, care garantează independența față de dogme religioase sau doctrine politice.
Cu greu poți justifica independența, dacă transformi sălile de clasă în capele. Școlile se adresează tuturor elevilor, indiferent cărei religii aparțin ei sau părinții lor.
Chiar dacă acest loc se numește “centru spiritual”, având în vedere simbolistă și iconografia, nu credem că în el se vor simți bine elevii de toate credințele. Din imaginile apărute în spațiul public, din declarațiile făcute, este clar că vorbim aici de o demonstrație de forță”, a precizat inițiatorul petiției, Mihai Marcocean.
Textul integral al petiţiei poate fi citit AICI.