Cele mai mari prețuri pentru masa de Paște sunt la Timișoara. Este concluzia experimentului Antena 3 CNN, care a comparat costurile din cinci orașe.
Cei mai câștigați sunt orădenii, unde prețul mesei de Paște e cu peste 100 de lei mai mic.
315 lei este prețul coșului de Paște la Timișoara, cu 30% mai mult față de anul trecut.
Cel mai scump produs rămâne pasca, pentru care timișorenii plătesc 64 de lei kilogramul.
Citește și: Chef Sorin Bontea prezintă rețeta sa de pulpă de miel la cuptor pentru masa de Paște
Și mielul s-a scumpit, prețul acestuia este de 50 de lei kilogramul.
Cât despre drob, gospodinele care nu se pricep sau nu au timp să îl prepare, acestea trebuie să știe că prețul, în partea de vest a țării, este de 45 de lei kilogramul.
Pentru acest experiment, echipa Antena 3 CNN, s-a raportat de șase produse de bază pentru masa de Paște.
Este vorba de carnea de miel, drobul, ouăle, cozonacul, pasca și telemeaua de oaie.
Pentru toate aceste produse, un român din capitală plătește 260 de lei.
La piața țărănească Transilvania din Sibiu, unde sunt comercializate produse locale , făcute după rețete tradiționale, prețurile sunt ușor mai ridicate decât la supermarketuri.
După ce tragem linie și facem un calcul, vedem că produsele vizate costă 258 de lei.
În județul Vaslui, coșul de Paște care conține câte un kilogram de carne de miel, caș de oaie, cozonac, pască, drob, dar și 10 ouă, costă 222 de lei.
Echipa Antena 3 CNN a calculat prețurile pentru aceleași șase produse în aceleași cantități, în piețele și în patiseriile din Oradea, iar totalul se ridică la 202 lei.
Ceea ce înseamnă ca acolo se cheltuie cu aproximativ 50 de lei mai puțin decât în București, adică prețurile sunt cu 20% mai mici.