Antena 3 CNN Actualitate Social O studentă din București și-a dat părinții în judecată și le-a cerut 2.000 de lei lunar pentru studii

O studentă din București și-a dat părinții în judecată și le-a cerut 2.000 de lei lunar pentru studii

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 21:52 04 Iul 2024 Modificat la 22:06 04 Iul 2024
judecata Jaf
Tânăra a cerut plata unei pensii lunare de 2.000 de lei, până la împlinirea vârstei de 26 de ani / sursă foto: Profimedia Images

O tânără de 20 de ani şi-a dat în judecată părinţii şi a solicitat instanței să-i oblige la plata unei pensii lunare de 2.000 de lei, până la împlinirea vârstei de 26 de ani. Totuşi, instanţa a considerat cererea tinerei ca fiind inadmisibilă. Cazul vine în contextul în care pe reţelele sociale s-a creat un adevărat fenomen, iar tot mai mulţi oameni ai legii postează videoclipuri în care specifică faptul că părinţii sunt obligaţi să îşi întreţină copiii până la finalizarea studiilor.

În ultima perioadă, pe TikTok, una dintre cele mai populare aplicații de conținut video, apar tot mai multe clipuri despre drepturile copilului. Spre exemplu, unul dintre cele mai controversate subiecte este cel legat de vârsta maximă până la care părinții trebuie să întrețină copilul. 

Acest lucru a dus, cel mai probabil, şi la un proces între o studentă de la Academia de Studii Economice din București şi părinţii săi.

Tânăra a cerut instenţei să-i oblige pe părinți să plătească o penise lunară de întreţinere, în valoare de 2.000 de lei, până la vârsta de 26 de ani. Cerere legală, conform codului civil.

„Există o vorbă veche care spune că vai de părinții care nu ascultă de copii. Ei bine, din punct de vedere juridic, lucrul acesta este cât se poate de adevărat, pentru că această obligație reiese din codul civil și este o obligație care vine colateral sau în același timp, practic, cu autoritatea părintească”, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Tânăra a spus în fața instanței că relația dintre ea și părinții săi nu era una tocmai bună

Părinţii au obligaţia de a-şi întreţine copiii până la 26 de ani doar în cazul în care aceştia îşi continuă studiile.

„Sigur că trebuie să explicăm și faptul că în momentul în care un minor devine major și își continuă studiile, dar totuși se gândește să se și angajeze și, practic, își produce proprii săi bani, propriile resurse financiare.

Această obligație de întreținere a părinților care reține, după cum am spus din codul civil și doi nu e până la 26 de ani, dispare”, a mai declarat avocatul Adrian Cuculis.

Studenta din Capitală a declarat în faţa instanţei că relaţia cu părinţii nu era una bună pentru că i-ar fi interzis să aibă prieteni și nu au fost de acord cu dieta vegetariană pe care voia să o urmeze.

Judecătorii le-au dat dreptate părinţilor, care s-au apărat spunând că i-au asigurat fetei un apartament complet utilat şi suma de 3.500 de lei lunar, dar tânăra a respins toate aceste oferte. Cazul ar putea crea un precedent, spun avocaţii.

„Totuși, situația este una inedită pentru ca o studentă sau, mă rog, un copil să-și dea judecata ambii părinți. Se întâmplă de mai puține ori”, mai spune Adrian Cuculis.

Legea se aplică şi viceversa. Copiii, la rândul lor, au obligaţia de a-şi susţine părinţii în cazul în care aceştia nu se pot întreţine din veniturile lor.

Părinții au posibilitatea să-și cheme în judecată pe mai departe copiii sau copilul și să ceară reducerea sau dacă chiar anularea pensiei de întreținere pe care o altă instanță de judecată în trecut a stabilit-o.
 

×
x close