O profesoară de română din București a publicat un mesaj contrariant pe Facebook pentru elevii săi la început de școală.
Dascălul își cere scuze cu anticipație pentru viitoarele dezamăgiri cu care se vor confrunta copiii atunci când se vor întoarce în bănci.
„Astăzi, la început de an școlar, îmi cer iertare elevilor mei de clasa a VII-a și părinților lor. Le-am spus că nu sunt o generație de sacrificiu, că nu vor suferi din pricina schimbărilor dinspre Minister. Ba chiar le-am spus că sunt cei mai norocoși copii din România, că sunt primii care se vor bucura de noile Programe școlare, mult mai bune decât cele de dinainte. Am crezut și i-am îndemnat să creadă că școlii îi pasă de ei și va face totul să respecte termenele și le pună manuale pe bănci la început de an școlar, că noi, profesorii, vom veni la clasă pregătiți, gata să aplicăm metode moderne.
Îmi cer iertare că nu au avut niciodată toate manualele la început de an școlar. Manualele lor au venit mult mai târziu, uneori la sfârșitul primului semestru. Le-am pus pe bănci compendii temporare, inutilizabile, apoi manuale făcute pe genunchi, manuale unice cu greșeli și activități retrograde. Nici anul acesta nu pot să-i primesc pe elevii mei cu toate manuale în prima zi de școală.
Îmi cer iertare că nu este clar cum va arăta examenul de Evaluare națională pentru generația lor. Nu au nicio idee despre cum se va organiza admiterea la liceu. Circulă doar zvonuri prin țară despre subiecte care să înglobeze mai multe discipline, română și engleză, matematică și științe. Părinții trebuie să știe din timp cum să-și ajute copiii și cum să-i îndrume. Ne vom trezi iarăși cu modificări în timpul anului școlar? Cum e posibil ca o generație să înceapă un ciclu școlar fără să știe cum se va încheia acesta? Pe cine vor afecta anunțurile făcute în pripă? Nu cumva pe cei mai vulnerabili dintre copii, familiile care nu știu și nu pot să-și ajute copiii?
Îmi cer iertare că au lucrat cu profesori care nu au fost pregătiți să aplice metode moderne. Niciun curs de formare pentru programele noi nu s-a desfășurat până acum, deși a trecut jumătate din perioada pe care o petrec acești copii în gimnaziu.
Totul a fost un experiment, un șir de schimbări incoerente, confuze, după pofta și 'priceperea' fiecărui ministru. Toți au vrut 'să facă ceva', dar niciunul nu s-a gândit la vremelnicia postului său, la copiii și părinții buimăciți, care așteaptă ca drumul școlar să fie previzibil.
Oricât de odioasă găsesc expresia 'generație de sacrificiu', oricât de dureros este să mă gândesc în acești termeni la copiii mei, realitatea este că școala și-a bătut joc de ei și o face în continuare, cu nonșalanță, prin vocea ministrului care nici măcar n-a auzit de problema manualelor întârziate și anul acesta.
Pentru toate aceste erori nepermise, pentru că am crezut că va fi mai bine, eu, profesoară de limba română și dirigintă, astăzi îmi cer iertare”, scrie profesoara de română Cristina Tunegaru.