Antena 3 CNN Actualitate Social Naşterea în apă, aleasă de tot mai multe mămici. Cât costă și care sunt riscurile acestei metode

Naşterea în apă, aleasă de tot mai multe mămici. Cât costă și care sunt riscurile acestei metode

1 minut de citit Publicat la 11:43 07 Feb 2018 Modificat la 11:43 07 Feb 2018
o_1c5nq86c2d4l1gp11hlk14oobfj8.jpg
Foto: captura Observator

Tot mai multe mamici decid să-şi aducă bebeluşul pe lume în apă. Subiectul a devenit controversat, iar specialiştii s-au împărţit în două tabere. În timp ce unii susţin că naşterea în apă aduce beneficii şi pentru mamă şi pentru bebeluşi, sunt şi medici care vorbesc despre risc mare de infecţii. Multe clinici care ofereau astfel de proceduri s-au închis.

La 44 de ani, Rodica Talmaci se pregăteşte să-şi aducă pe lume cel de-al doilea copil într-o cad cu apă caldă. Acest bazin nu este unul pentru naşteri, dar îi permite să exerseze mişcările care o vor ajuta când îi va veni sorocul. 

Femeile care decid să nască în acest mod sunt tot mai multe. Deşi în Europa procedura există de sute de ani, este în continuare considerată controversată, informează

"Statul ăsta în apă poate să mascheze anumite dureri sau poate o ruptura uterina să o mascheze. Câteodata ştim cu toţii, că femeia are nevoie de o epiozotemie, şi lucrul ăsta e mai greu de realizat în apă. La fel şi după ce s-a născut copilul. Copilul iese şi poate să înghită acel lichid în care naşte mama, chiar dacă la început este o apa sterilă, după aia nu mai e sterila", spune medicul Cristian Posea, de la Spitalul Cantacuzino.

În România, procedura nu este decontată de stat şi costă cel puţin o mie de euro. Naşterea se face în bazine speciale, iar apa trebuie să întrunească anumite condiţii. Deşi cererea e mare, doar câteva clinici din Timişoara, Braşov, Constanţa şi Botoşani oferă astfel de servicii. 

×
Etichete: nastere apa riscuri
x close