Antena 3 CNN Actualitate Social Muncitorii de pe șantier ar putea fi înlocuiți de roboți. Se caută specialiști în inteligența artificială

Muncitorii de pe șantier ar putea fi înlocuiți de roboți. Se caută specialiști în inteligența artificială

România ar putea avea roboți în loc de muncitori pe șantiere. Este modalitatea prin care industria construcțiilor, care se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă, își propune să acopere lipsa a peste 200.000 de muncitori. Inginerii nu vor ieși din ecuație: vor primi salarii de până la 3.500 de euro pentru a coordona inteligența artificială.

de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Mai 2024   •   18:52

Muncitorii de pe șantiere câștigă în medie până la 5.000 de lei pe lună după ce salariile au crescut cu 30% în decursul a doi ani. Chiar și așa, din domeniul construcțiilor lipsesc 200.000 de muncitori care acum ar putea fi înlocuiți de roboți. 

Digitalizarea poate crea o productivitate mult mai mare cu un număr mai scăzut de oameni, însă acești oameni trebuie specializați. Cu alte cuvinte, se caută ingineri specializați în digitalizare care să poată manevra roboții. Motiv pentru care facultățile de profil au introdus deja astfel de programe de licență. 

Salariile inginerilor care vor coordona roboții de pe șantiere româniei încep de la 1.000 de euro, în cazul celor abia ieșiți de pe băncile școlii, și vor ajunge până la 3.500 de euro, în funcție de experiență. 

Soluțiile pentru digitalizarea industriei construcției sunt dezbătute timp de două zile, în Capitală, de peste 300 de antreprenori și experți în cadrul conferinței INNOCONSTRUCT, ajunsă la cea de-a patra ediție.
 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close