Munca din confortul casei este pe cale de dispariție, pe măsură ce tot mai multe companii își schimbă politicile și încep să-și readucă angajații la birou. După perioada în care telemunca era normală, tendința actuală arată o revenire la modelul tradițional, cu toate că joburile remote sunt la mare căutare printre candidați.
Munca de acasă a început să devină mai mult un beneficiu pe care doar anumiți angajatori îl mai oferă, cu toate că este la mare căutare de către candidați. Joburile remote vor deveni astfel un avantaj pentru companiile care vor avea această opțiune.
„Din totalul de joburi postate pe platformă de la începutul anului și până acum, mai puțin de 5% sunt remote, în timp ce, dacă ne uităm la aplicări, vedem că aproape 14% din numărul total de aplicări sunt pentru joburile remote”, spune un expert HR.
Antonia lucrează într-o companie PR și spune că are posibilitatea să lucreze atât din confortul casei, cât și de la birou.
„Îmi plac ambele variante, dar aș opta bineînțeles de acasă. Ești în confortul tău, îmi place și la birou, avantajul e că ești cu colegii, interacționezi, dezbați anumite subiecte, dar de acasă este mult mai bine. Beneficiile sunt că îmi pot organiza timpul așa cum consider, nu mai simt aceleași presiuni care sunt la birou ”, spune Antonia Pavăl, specialist comunicate și PR.
Cu toate că marea majoritate a companiilor a adoptat programul hibrid, mai există și firme care încă își lasă angajații să lucreze de acasă.
„Mai există încă organizații și companii care să accepte lucratul total remote și este vorba despre companii mai mici, despre companii în care echipele sunt globale. Vorbim de companii IT, companii care lucrează pentru clienți din afara României, cât și toate domeniile creative, marketing și tot ce ține de partea de digital”, a declarat Oana Botolan, consultant resurse umane.
Statisticile companiilor de recrutare arată cî în primele 9 luni ale anului, din cele peste 8 milioane de aplicări înregistrate, 1,2 milioane au fost pentru joburile remote.