Antena 3 CNN Actualitate Social Gabriela Firea anunţă că DGASPC Vaslui a făcut o evaluare în familia bunicilor materni ai bebeluşului internat în Danemarca: "Nu a fost identificată nicio situaţie de risc"

Gabriela Firea anunţă că DGASPC Vaslui a făcut o evaluare în familia bunicilor materni ai bebeluşului internat în Danemarca: "Nu a fost identificată nicio situaţie de risc"

Silvia Preda
2 minute de citit Publicat la 19:42 08 Feb 2022 Modificat la 19:42 08 Feb 2022
bebelus-parinti-arestati-danemarca
Gabriela Firea anunţă că DGASPC Vaslui a făcut o evaluare în familia bunicilor materni ai bebeluşului internat în Danemarca: "Nu a fost identificată nicio situaţie de risc" Sursa foto: Antena 3

"În cazul minorului RM născut în Danemarca asupra căruia autoritățile daneze au instituit măsura de plasament temporar, informez opinia publică despre următoarele evoluții ale acestei situații extrem de delicate, în calitate de ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse:

Evaluarea realizată de reprezentanții DGASPC Vaslui în cadrul familiei bunicilor materni a urmărit să stabilească dacă aceștia se pot ocupa de creșterea și educarea copilului R.M, în eventualitatea repatrierii acestuia.

Concluziile evaluării stabilesc că plasarea în familia extinsă este în interesul superior al copilului.

Bunicii materni, C.P. și C.G, prezintă disponibilitate în asigurarea creșterii și dezvoltării bio-psiho-sociale corespunzătoare a minorului, iar viaţa şi securitatea acestuia vor fi asigurate în cadrul familiei extinse.

Nu a fost identificată nici o situație de risc care ar putea să influențeze viața sau dezvoltarea copilului în cadrul familiei extinse.

Bunica maternă este casnică și desfășoară ocazional activitate de voluntariat la o asociație umanitară. Bunicul este asistent maternal profesionist, cu o experiență de 10 ani. El are în prezent în plasament o fetiță de 14 ani.

Bunicii paterni sunt de acord cu plasarea copilului în familia extinsă a bunicilor materni, pe care declară că îi vor susține.

Bunicii materni cunosc rețeaua de servicii medicale ce trebuie accesate în vederea respectării dreptului la sănătate a copilului, drept conferit de legislația națională și nu numai.

Imobilul în care locuiesc bunicii permite alocarea unui spațiu individualizat pentru copil, iar situația lor economică asigură premisele satisfacerii nevoilor acestuia.

Asistentul social din cadrul Primăriei responsabil de cazul minorului RM va lua legătura cu bunicii materni, întrucât municipalitatea daneză a inițiat o anchetă socială proprie pentru determinarea cauzelor care au condus la internarea minorului în spital.

MAE și reprezentanții ambasadei din Copenhaga sunt implicați în aceste demersuri, coordonate în permanență cu reprezentanții Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse", a anunţat Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

MAE, noi precizări în cazul părinţilor români arestați în Danemarca, după ce bebelușul lor a ajuns la spital

Mathias s-a născut pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun. La doar câteva zile, bebelușul a început să se simtă rău. În ciuda telefoanelor numeroasă ale părinților pentru a cere asistență medicală, nu au primit niciun răspuns, pentru că autoritățile sanitare de acolo acordă ajutor doar urgențelor medicale grave. Așa că părinților le-a fost recomandat să țină legătura cu moașa, care are rolul de a monitoriza starea de sănătate a copilului. 

„După naștere, copilul nu era tocmai bine, nu lua în greutate, nu mânca, mai vomita. Ei au știut că e ceva în neregulă. Au cerut ajutorul moașei care se ocupa de nou-născuți. Moaşa spunea că așa e normal, că are colici.”

Toate sfaturile moașei nu au avut însă niciun efect, iar bebelușul s-a simțit din ce în ce mai rău. Astfel încât, pe 31 ianuarie, a ajuns pe mâna medicilor. 

Ce s-ar fi întâmplat imediat după naștere cu bebelușul internat în Danemarca: ”Ei au știut că e ceva în neregulă”

„Copilul plângea foarte tare. S-a învinețit la față, a început să dea din mâini, din picioare, necontrolat, din cap. Și au insistat la spital, au sunat. Au spus, la fel, că nu este urgent , dar ei au insistat de nenumărate ori. După nenumărate insistențe au sunat ambulanţa şi i-a dus la spital.”

Acolo, Mathias a fost diagnosticat cu hemoragie craniană, iar medicii suspectează că suferă de “sindromul bebelușului scuturat”.

De acolo, totul a luat o întorsătură neașteptată. Medicii au anunțat imediat autoritățile, conform procedurii standard. S-a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele internării bebelușului în spital. Iar părinții au fost plasați în detenție. 

×
x close