Există probleme majore în cadrul programului Casa Verde. Aproximativ 20.000 de români riscă să piardă finanțarea de la stat pentru panourile fotovoltaice, din cauza instalatorilor care nu și-au onorat comenzile la timp. Oamenii se plâng că unele firme sunt greu de contactat, iar mulți au început să-și caute un alt instalator pe ultima sută de metri. Mai au timp până în primăvară până când trebuie să devină prosumatori în acte, altfel vor trebui să achite toată instalația electrică din propriul buzunar.
Sorin a fost unul dintre norocoși. A obținut fonduri prin programul Casa Verde 2023, însă norocul nu a durat mult pentru că instalatorul pe care și l-a ales nu s-a ținut de termenul contractual. Trebuia să aibă panourile montate încă din primăvară, însă anul aproape că se încheie, iar panourile nu au fost montate.
„Simțeam deja că tot caută scuze să mă tot amâne și atunci am avut un semn mare întrebare și chiar am căutat alt instalator”, a declarat Olaru Sorin, beneficiar Casa Verde 2023.
Într-o situație similară este și Andrei. A ales cea mai bună ofertă din piață la momentul respectiv: șase kilowați prin programul Casa Verde. Asta deși majoritatea firmelor instalau cel mult cinci kilowați prin programul de stat. A plătit avansul de anul trecut, dar abia în octombrie a avut panourile pe casă, însă și acelea cu probleme.
„A spus că, de fapt, nu este un montaj corect și că trebuie să achiziționez eu niște stabilizatoare, dacă nu mă înșel, că le-a numit, care ar costa undeva la 500 euro”, a declarat Andrei Soare, beneficiar Casa Verde 2023.
Din cei 73.000 de beneficiari ai programului, un sfert dintre ei încă nu au dosarele aprobate de AFM
Însă instalarea panourilor este doar un pas. Pentru a beneficia de banii de la stat, oamenii trebuie să devină prosumator cu acte, adică să fie funcționale sistemele și să fie racordate la rețeaua de energie până în primăvară, cel târziu. Dar cum unii instalatorii au întârziat cu montajul, mulți români riscă să piardă finanțarea. Din cei 73.000 de beneficiari ai programului, un sfert dintre ei încă nu au dosarele aprobate de Administrația Fondului pentru Mediu.
„Unele firme probabil au calculat greșit atunci când au făcut planuri de business legat de câte astfel de contracte vor putea să gestioneze. Iar în acest moment, într-adevăr, există un număr foarte mare de oameni care riscă să piardă finanțarea și sunt foarte mulți care deja au făcut schimbare de la un instalator la altul”, spune Albert Soare, proprietar companie fotovoltaice.
„Sunt anumite zone din țară când conectarea la rețea durează foarte mult, mai mult de două luni de zile și iată că aceste sisteme fotomotaice, pentru a fi decontate, este nevoie de conectarea lor la rețea”, a declarat Dan Tudose, proprietar companie fotovoltaice.
Și anul acesta au fost probleme cu instalatorii înscriși în noua sesiune a programului. În urma unor verificări făcute la garanțiile depuse de firme, AFM a constatat că unele firme fie erau din afara țării, fie apăreau în registrul Băncii Naționale ca fiind case de amanet.