Antena 3 CNN Actualitate Social Măsurile prin care Guvernul vrea combată fenomenul ”shrinkflation” | Ce trebuie să știe românii înainte de a cumpăra un produs

Măsurile prin care Guvernul vrea combată fenomenul ”shrinkflation” | Ce trebuie să știe românii înainte de a cumpăra un produs

Guvernul României stabilește noi reguli pentru a combate fenomenul denumit ”shrinkflation”.

de Cătălina Mănoiu    |    15 Mai 2024   •   13:10

Guvernul declară război fenomenului prin care comercianții scad gramajul produselor, dar mențin prețul la fel. Aceștia vor fi obligați să semnaleze la raft lucrul acesta. Pe de altă parte, cei care vând produse online sunt scutiți de măsurile acestea.

Un proiect pus în dezbatere, care va ajunge pe masa Guvernului, spune că, un comerciant care vinde un produs preambalat a cărui cantitate a fost modificată, va fi obligat să informeze cumpărătorul cu privire la faptul că produsul a fost modificat sub aspectul cantității, chiar în condițiile existenței aceluiași preț de vânzare.

Mai mult decât atât, trebuie să afișeze la raft și prețul pe unitatea de măsură, ținând cont de noul gramaj.

ANPC a propus un model de notificare, mai exact un afiș pe care consumatorii îl vor regăsi la raft, care conține informații dacă produsul a fost modificat sub aspectul cantității, chiar dacă prețul de vânzare a rămas același. 

Vânzările de la distanță sunt exceptate de noile reguli. Spre exemplu, în cazul în care doriți să cumpărați online detergenți sau produse alimentare, acolo nu se vor regăsi astfel de informații cu privire la noul preț pe unitate de măsură sau gramajul care a fost redus.

Acest proiect a fost pus în dezbatere și urmează să fie adoptat în perioada următoare. După publicarea în Monitorul Oficial, există o perioadă de tranziție de 30 de zile, timp în care comercianții vor putea să se adapteze acestor schimbări.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
EURO 2024: România va întâlni Olanda în optimile de finală. Programul meciurilor
x close