Laura ţine să sublinieze că şi Suedia a adoptat unele restricţii, fără a lăsa lucrurile la voia întâmplării.
„Înţeleg că pare ciudat că într-o lume care se închide, unde ţările şi-au sigilat graniţele şi cetăţenii sunt obligaţi să se autoizoleze în casele lor, Suedia pare ciudată. Unii spun că politica suedeză e sinucigaşă, alţii admira faptul că există un loc pe pământ în care unii sunt atât de încrezători în ştiinţă încât aleg să-şi bazeze deciziile pe fapte demonstrate ştiinţific şi nu pe zvonuri sau pe calcule electorale”, spune Laura Ghibu.
Dacă în România politicienii dau tonul şi continuă să rămână în prim-plan şi apar zilnic la toate programele de ştiri, în Suedia lucrurile stau cu totul altfel. Toate partidele politice au ajuns la un acord de colaborare în timpul crizei pandemiei. În acest moment există un armistiţiu politic. În Suedia, politicienii au făcut un pas înapoi şi i-au lăsat pe specialişti să gestioneze problema.
„Suedia e ţara în care vorbesc experţii, iar politicienii tac. Guvernul intervine, cu ajutorul parlamentului doar în politicile economice în acest moment. Gestiunea crizei e responsabilitatea agenţiilor guvernamentale enumerate mai sus care informează guvernul. Guvernul adopta apoi măsurile care să facă posibilă implementarea recomandărilor agenţiilor. Premierul se adresează rar naţiunii - de 4 ori până acum- şi când o face, sublineaza gravitatea situaţiei şi dă un mesaj de solidaritate şi coeziune. Se adresează poporului simplu şi clar. Reiterează recomadarile agenţiilor şi faptul că suntem toţi parte din întregul care combate efectele acestei pandemi. Mesajul e totdeauna calm dar foarte ferm. Regele s-a adresat naţiunii o sigură dată recomandând să se asculte autorităţile”, a explicat ea.
Continuarea pe adevarul.ro.