Antena 3 CNN Actualitate Social MAI, după avertizările meteo: Structurile de pompieri, poliţie şi jandarmerie, pregătite să intervină

MAI, după avertizările meteo: Structurile de pompieri, poliţie şi jandarmerie, pregătite să intervină

2 minute de citit Publicat la 20:03 15 Noi 2018 Modificat la 20:03 15 Noi 2018
MAI, după avertizările meteo: Structurile de pompieri, poliţie şi jandarmerie, pregătite să intervină

Structurile Ministerului Afacerilor Interne - pompieri, poliţie şi jandarmerie - sunt pregătite să intervină în teren, în zilele următoare, în cazul producerii unor situaţii de urgenţă cu efecte asupra comunităţilor, având în vedere informarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie de vreme rea, se precizează într-un comunicat al MAI transmis joi AGERPRES.

Conform sursei citate, dacă vor apărea situaţii de risc pentru populaţie, prefecţii din judeţele afectate de vremea rea vor reuni Comitetele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi vor asigura permanenţa coordonării acţiunilor de sprijinire a localnicilor şi administraţiilor publice din zonele afectate.

De asemenea, la solicitarea inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă vor fi activate Centrele Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei, din care fac parte reprezentanţi ai tuturor structurilor teritoriale MAI, precum şi angajaţi ai instituţiilor cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă.

"Conducerea Ministerului Afacerilor Interne a solicitat ca schimbul de date dintre autorităţile centrale şi locale să se realizeze prompt şi eficient, astfel încât să permită dispunerea măsurilor preventive pentru populaţie, în vederea limitării efectelor fenomenelor hidro-meteorologice", precizează sursa citată.

Pentru evitarea unor blocaje din cauza condiţiilor meteorologice, MAI recomandă conducătorilor auto care se deplasează în zone montane să se intereseze asupra condiţiilor de drum, să aibă maşinile echipate corespunzător pentru zăpadă şi să manifeste prudenţă maximă. În cazul apariţiei fenomenului de ceaţă, MAI face un apel către conducătorii auto să reducă viteza deplasării pentru a permite frânarea în regim de urgenţă şi evitarea unor eventuale coliziuni cu alte autovehicule. În situaţia manifestării vântului puternic, ministerul recomandă populaţiei să rămână în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi o informare de răcire a vremii, valabilă în majoritatea regiunilor, începând din dimineaţa zilei de vineri şi până duminică la prânz.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 16 noiembrie, ora 5,00 - 18 noiembrie, ora 12,00, vremea va deveni rece în toată ţara, chiar deosebit de rece în estul şi sud-estul teritoriului, unde şi vântul va avea unele intensificări. Valorile termice vor fi negative în cursul nopţilor şi al dimineţilor în majoritatea regiunilor.

În zonele montane va ninge şi vor fi intensificări ale vântului îndeosebi pe creste, spulberând zăpada.

De asemenea, în regiunile estice, sudice şi centrale se vor semnala precipitaţii slabe, dar sub formă de ninsoare sau lapoviţă, mai ales în cursul zilei de vineri, 16 noiembrie, şi al nopţii de vineri spre sâmbătă (16/17 noiembrie). 

×
x close