Ion-Nelu Gioroiu, cunoscut sub numele Jojo, a avut o viaţă grea, plină de provocări. Abandonat la naştere în Craiova, Jojo şi-a petrecut copilăria într-un orfelinat. După Revoluţie s-a gandit la un viitor mai bun şi a plecat în Italia, unde a lucrat a până în 2017. Ajuns în Franţa, bărbatul de 52 de ani a lucrat ca grădinar în case particulare.
Şi-a donat economiile pentru sinistraţi
Jojo a ajuns în atenţia opiniei publice după un gest caritabil. În toamna anului trecut, mai mulți oameni și-au pierdut viața, iar altora le-au fost inundate casele, după ce o furtună puternică a lovit Coasta de Azur.
După tragedie, mai mulţi locuitori s-au mobilizat şi au început o campanie umanitară pentru cei aflaţi în nevoie. Din puţinele sale economii, Jojo a donat 150 de euro pentru sinistraţi. Gestul său a fost observat şi răsplătit chiar de primarul oraşului care i-a oferit ulterior un loc de muncă.
Spiritul civic l-a mobilizat din nou, când a văzut că un hoţ i-a furat telefonul mobil unei femei care era atentă la bebeluşul ei. El l-a imobilizat pe infractor şi a recuperat telefonul. Din nou, gestul său a fost observat şi lăudat atât de presa locală, cât şi pe reţelele de socializare de Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța.
"Deseori vorbim / scriem despre « oamenii mari », care fac « lucruri mari ». Azi dimineața însă, în revista presei a lui Claude Askolovitch pe France Inter, mi-a atras atenția un articol din Nice-Matin despre un compatriot. Jojo e român, stă la Nisa și până de curând locuia pe străzi.(...)
"Jojo, un erou discret, un super-erou, un om care nu are mai nimic, dar dă totul celorlalți"
"Ieri după amiaza, Jojo vede că un hoț tocmai furase telefonul unei doamne, care era atentă la un bebeluș de câteva luni. Nu ezită, fuge după hoț, îl prinde, și după o scurta încăierare, recuperează telefonul. Îl restituie doamnei și pleacă.
Dar cineva îl recunoaște pe Jojo și azi avem din nou un articol în ziarul local. Iar revista presei se încheie optimist (cum nu se prea întâmplă des in aceasta perioada) : Jojo, un erou discret, un super-erou, un om care nu are mai nimic, dar dă totul celorlalți", a scis Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța.
Deseori vorbim / scriem despre « oamenii mari », care fac « lucruri mari ». Azi dimineața însă, în revista presei a lui...
Publicată de Luca Niculescu pe Miercuri, 17 martie 2021